karvaskurkku001Eksoottinen karvaskurkku (Momordica charantia) on köynnöstäen kasvava koriste- ja hyötykasvi. Kotoisin se on alunperin Intiasta, ja Kiinaan sen kerrotaan saapuneen jo 1300-luvulla. Japanissa karvaskurkusta käytetään usein sen okinawalaista nimeä gōyā; karvaan makuinen hedelmä onkin ollut suosittu etenkin Okinawalla.

Japanissa karvaskurkkua näkee kasvatettavan talojen edustalla auringon- ja katseensuojana. Vihreiden, koristeellisten lehtien lomassa pilkottavat pienet keltaiset kukat ja hauskan näköiset röpöläiset hedelmät. Keittiövihanneksena karvaskurkku sopii erilaisiin pikkelseihin sekä pannulla paistettavaksi esimerkiksi munakkaan tai porsaanlihan kanssa. Kitkerää makua taitetaan usein hapanimelillä mausteilla.

Suomessa karvaskurkun kasvattamista voi kokeilla aurinkoisella ja tuulensuojaisella seinustalla, lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa. Omalla avoimella pikkuparvekkeellani eteläisessä Suomessa karvaskurkun hedelmät jäivät pikkurillinpään kokoisiksi, mutta iloitsin kovasti kasvin kauniista lehdistä ja pienistä, siroista kukkasista.

Nämä komeat karvaskurkut on kuvattu eteläisessä Japanissa, missä ne peittivät rumaa betoniaitaa.

karvaskurkku_kukka karvaskurkku_kukat karvaskurkku002

Jaa artikkeli