Useimmille syyskukkasipuleille sopivin istutusaika on syys-lokakuu, kun maa on viilentynyt alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti. Kompostilla, mykorritsoilla ja biohiilellä saadaan uutta potkua sipulikukkien kasvuun.

Tulppaanien istutusta, sipulit istutetaan kolme kertaa omaa korkeutta syvempään.

Tulppaanien istutusta, sipulit istutetaan kolme kertaa omaa korkeutta syvempään.

– Kukkasipuleiden istutusaika on saattanut unohtua, kun sateisen loppukesän jälkeen olemme saaneet nauttia poutaisista syyspäivistä. Kukkasipuleiden olisi hyvä ehtiä juurtua ennen pakkasia, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kukkasipuleiden istutuspaikan mullan tulisi olla kuohkeaa ja vettä hyvin läpäisevää. Tiiviin savimaan ja karun hiekkapitoisen maan humuspitoisuutta on helppo lisätä kompostimullalla.

Ennen sipuleiden istutusta mullan pinnalle levitetään muutaman sentin kerros maatunutta kompostia. Istutuksen yhteydessä se käännetään mullan joukkoon. Komposti varastoi vettä ja ravinteita kukkasipuleiden tarpeisiin.

Myös biohiilen lisäys multaan parantaa savisten ja hiekkapitoisten kasvupaikkojen maata. Huokoinen hiili imee vettä 3‒5 kertaa painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön.

– Tulppaanien yleisin vitsaus on, että kukinta taantuu vuosien myötä. Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa.

– Mykorritsan lisäys tulppaanien kasvupaikalle saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen. Biolan Istutusmullassa on sekä biohiiltä, kompostia että kasvutarmoa parantavaa mykorritsaa, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vältä yleisin istutusmoka

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

– Yleisin virhe on jättää sipulit liian pintaan. Pienet sipulit istutetaan 4–5 sentin syvyyteen ja isot vähintään 10–12 sentin syvyyteen. Harvoin sipuleita istutetaan liian syvään, mutta liian pinnassa olevat sipulit kukkivat heikosti, kertoo Biolanin Kerttula.

Jos sipuleiden istutus jää myöhäiseen syksyyn, voi mullan pinnalle levittää vielä kunnon kerroksen puutarhan talvisuojaukseen tarkoitettua turvetta. Turvekerros toimii eristeenä ja sipulit saavat lisää juurtumisaikaa.

– Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa istutettujen sipulien väliin sinne tänne tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus, opastaa Biolanin Kerttula.

Jaa artikkeli