I augusti har lövträdens tillväxt för året stannat upp och det är flera veckor kvar tills det är dags för träden att förbereda sig inför vintern.

Då löven övergår i gult, orange och rött förflyttas näringen från löven och bladen till rotsystemet för att återigen bli växtkraft nästa vår.

Just nu är det alltså ganska lugnt i lövträdsvärlden. Det betyder att om man behöver beskära lövträd så är den allra bästa tiden från slutet av juli fram till en bit in i september då bladen börjar gulna. Nu hinner träden påbörja sårläkningen efter beskärning.

Om du vill få högre stam på lövträden genom att ta bort de nedersta grenarna är bästa tiden för beskärning på sensommaren.

Förutom att det börjar växa bark över såret försvarar sig trädet mot rötangrepp genom att bilda barriärer inne i veden efter att en gren sågats av eller det blivit någon annan skada i barken.

För bästa och snabbast sårläkning är det viktigt att klippa eller såga av grenen på rätta ställe. Bästa sårläkningen sker både i barken och inne i veden vid grenkragen. Grenkragen som hör till stammen ser lite olika ut på olika trädslag men för det mesta är det ganska lätt att se var gränsen mellan gren och grenkrage är.

Grenkragen som alltså skall lämnas kvar är en tjockare del runt grenen. På vissa träd kan grenkragen liknas vid den donits.

Grenkragen mellan gren och stam skall lämnas kvar då man sågar av en gren.

Rätt snitt är alltså där grenkragen övergår i gren. Om man sågar närmare stammen blir såret större och sårläkningen tar längre tid.

Om man istället lämnar en tapp blir det omöjligt för barken att växa över såret på flera år.

Rätt plats och vinkel om den här ekgrenen skulle tas bort.

Jaa artikkeli