Sienille koittivat hyvät kasvuajat loppukesän ja alkusyksyn sateiden myötä. Ainakin eteläisessä Suomessa pihojen ja puutarhojenkin yllätyskoristeita on noussut esiin monimuotoinen joukkio.

Sienet ovat keskeisiä eliöitä luonnon toiminnassa muun muassa lahottajina ja ravinteiden kierron toteuttajina. Juurisienet avustavat puuta ravinteilla ja puut taas niitä hiilihydraateilla. Niitä löytyy esimerkiksi rouskuista ja haperoista. Jotkut sienilajit, kuten männyn- ja koivunherkkutatit, on nimettykin puukumppaninsa mukaan.

Sienten värit ovat usein hyvin kauniita, mikä tekee niistä oikeastaan syksyisten maisemien jalokivimäisiä yksityiskohtia. Haperojen punainen ja keltainen sävy esimerkiksi ovat voimakkaita, kantarellin keltaoranssi kuultavampaa. Tuo sienten pintakerroksen kuultavuus elävöittää myös ihan ruskeatkin sävyt.

Mikäli pihalla asuu kantarellien – tai keväisten huhtasienten – rihmasto, voi sienisyötävää kerätä läheltä. Sieniä voisi ryhtyä myös viljelemään ymppäämällä vaikkapa osterivinokkaan rihmastoa puutarhan puuainekseen.

Millaisia sienilöytöjä lukijat ovat tänä syksynä tehneet?

Jaa artikkeli