Talvi tuli jotenkin hirveän nopeasti.

Tältä näytti The Pilgrim -ruusuni eli ’Auswalker’ marraskuun puolivälissä, kun oli harvinaisen lauhaa.

No, sen jälkeen tulikin harvinaisen aikainen talvi – meillä lounaissaaristossa mennään usein reippaasti joulun yli, ennen kuin alkaa näyttää talviselta. Nyt on näyttänyt jouluiselta jo useita viikkoja.

Köynnösruusu Pierre de Ronsard eli ’Meiviolin’ sai lumet viimeisen nuppunsa niskaan.

Miten teillä suojataan köynnösruusut? Nehän voidaan taivuttaa maan tasalle ja kipata multaa tai muuta suojaa päälle. Voi tehdä niinkin, kuten minä teen, että kiedon ruusun tyven ympärille koinsyömän villapaidan. Tärkeintähän on, että kasvin tyvi säilyy hengissä.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä oli ensimmäinen lumisatsi sulanut. Sormustin- ja harmaakäenkukkien lehtiruusukkeet olivat todella vihreitä! Kuvassa näkyy kasa lampaanvillaa, joka suojaa tänä vuonna istutettua uutta ruusua. Jos olisin tähdännyt kuvaa enemmän vasemmalle, näkyisi myös yksi köynnösruusu, joka on kiedottu villapaitaan.

Ainoastaan Flammentanz eli ’Korflata’ on niin luotettava, että sitä en suojaa enää ollenkaan. Varmaan suojasin sen ensimmäiseksi talvekseen, mutta siitä on jo yli kymmenen vuotta, ja nykyisin se on yli kolmemetrinen (ja aika piikikäs!).

Minua kiinnostaisi tietää, millä seuduilla köynnösruusuja – ja millä lailla suojattuna – Suomessa kasvatetaan. Onko sinulla köynnösruusua, ja miten se selviää talvista?

Jaa artikkeli