Olkikukka (Xerochrysum bracteatum) lukeutuu kesäkukkaistutusten näyttävimpiin väriläikkiin. Sen tuhdin pensasmainen kasvutapa ja runsaskukkaisuus tekevät siitä hyvän keskuskasvin niin ruukkuun kuin amppeliinkin. Kukintojen väri kimaltelee auringossa kauniisti.

Australialaislähtöinen olkikukka kukoistaa paahteessakin. Sen multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kukinta jatkuu hyvän lannoituksen turvin syksyyn saakka. Kokonaisia kuihtuneita kukintoja voi poistaa.

Kuvien kaltainen keltavoittoinen kesäkukkakatras on mahtavan energinen näky. Olkikukkien kanssa voi istuttaa esimerkiksi rusokkia ja japaninkelloja. Kontrastiksi käyvät siniliilahkot sävyt tai vaikkapa daaliankukat.

Olkikukka on yksi parhaimmista kuivakukista. Sen kukintojen tuntuma on hauskan kuivahtanut jo valmiiksi. Kukinnot kannattaa poimia säilöön hieman nuppuisina, sillä ne avautuvat vielä kuivumaan nostettuina. Olkikukan sävyinä voi keltaisen lisäksi olla muun muassa pinkkiä, oranssia tai valkoista.

Kukintojen kuivanrahisevasta vaikutelmasta huolimatta olkikukka toimii mainiona mesilähteenä perhosille. Syyskesän ihanuutta onkin katsella runsaanvärikästä istutusta, jota myöhempään liikkeellä olevat perhoset, kuten amiraalit, elävöittävät.

 

 

Jaa artikkeli