Tänä talvena on ehtinyt jo olla jos jonkinlaista säätä. Luminen pakkasjoulu koettiin pitkästä aikaa myös etelässä, nyt taas lauhtuu. Samalla Alaskasta kantautuu kummia: siellä lämpöä on nyt parikymmentä astetta.

Viime vuosiin mahtuu talvi, joka oli miltei yhtä lauhaa ja myrskyistä syksyn jatketta sekä useampia monimuotosäisiä talvikausia, jolloin lauhaa alkua seuraa pakastuminen talven loppupuolella. Talvivaihteluiden yllä leijuu ilmastonmuutoksen arvaamattomuus.

Talven kukkia – niitäkin on joskus

Talvi mielletään yleensä kasvien lepoajaksi. Silloin kasvisolukoissa on myös käynnissä uudistavia aineenvaihduntatoimintoja, joilla valmistaudutaan seuraavaan kukintaan ja satoon. Lumivaipan alla tämä sujuu turvallisemmin. Lauhat talvet kutsuvat esimerkiksi kevään sipulikukkia ja jouluruusujakin kukkaan paljon aiottua varhemmin.

Osin nuppuisia jouluruusuja.

 

Astetta erikoisempi kukkanäky oli allaolevan kuvan laventeli viime vuonna lumettomassa alkutalven maisemassa. Tämä laventeli on hyvin kestäväksi osoittautunutta kantaa, joka talvehtii yleensä ilman varsinaisia talvisuojauksia ja on mennyt läpi näistä viime talvien vaihteluistakin.

Joidenkin kasvien talvinen kukinta on myös omintakeinen, mutta huonekasvien maailmasta tuttu vuodenajan merkki: tämä allaoleva kamelia avaa kukkansa aina marraskuuhun mennessä Talvipuutarhassa.

Jaa artikkeli