Sormivaleangervon (Rodgersia aesculifolia) lehdet ovat miltei täydelleen hevoskastanjanlehtien (Aesculus) mallisia, siksipä yhtäläisyys mainitaan kasvin latinankielisessä nimessäkin. Tämä Kiinasta kotoisin oleva suurperenna on varjoisemman penkin komistaja. Sen laajat lehdet muistuttavat paitsi kyseistä kastanjaa, myös avattuja vihreitä sormia tai eksoottisen suuriterälehtistä kukkaa. Näin syksyllä sormivaleangervo alkaa näyttää myös pronssiin vivahtavaa väritystä.

Kun katseen luo yläilmoihin, näkyy monissa koristepuissa kaunista ja herkänpientä satoa, jonka viimepäiväinen tuuli on tuonut esiin puhaltamalla lehtiä maahan. Esimerkiksi runsaasti usein punasävyisiä omenoita kehittävät koristeomenapuut ovat oivia syyskasveja alkukasvukauden upean kukintanäyttävyyden lisäksi. Ne myös kuuluvat lintujen viileän vuodenajan ruokalistaan.

Ja sitten ovat erilaiset pensasangervot, nuo hyvin tutut pensaat, joiden olemuksesta löytyy kuitenkin paljon katseltavaa. Esimerkiksi norjanangervo voi käydä ruskan aikaan kokonaan kiinnostavan limenkeltaiseksi ja koivuangervon syysväritys on mitä moninaisin sävykimara, jota kuivuneet kukinnot kirjovat omilla yksityiskohdillaan.

Jaa artikkeli