Hemträdgårdsodlarens vår spirar som bäst på fönsterbrädan. De tidigaste sådderna har grott och de små plantorna kan strax skolas om till egna krukor. Men först är det krukväxternas tur att bli ompysslade.

Tilltagande ljus har väckt inomhusväxterna från sin vinterdvala och ny tillväxt syns redan tydligt. Pelargoner och många andra krukväxter klipps ner trots att de har fått nya fina skott. På så sätt blir plantorna stadiga och kompakta. Det dröjer inte många dagar innan den nedklippta plantan får nya skott. De gamla plantorna planteras också om i ny jord och kanske i en större kruka.

Nedklippningen innebär mycket sticklingsmaterial. Pelargonsticklingarna kan antingen stickas direkt i jorden eller placeras i ett vattenglas där rötterna får växa till sig innan plantering.

Pelargon är en av våra mest älskade och äldsta krukväxter. Om du har en ärvd pelargonskatt eller en helt ny planta som övervintrat fint kan du överraska och glädja en vän med sticklingar eller en liten planta senare i vår.

Det går bra att skicka sticklingar på posten. Det är en speciellt bra idé nu när vi inte kan träffas som vanligt. Vira in sticklingarna i lite fuktigt hushållspapper och stick in dem i en tom hushållspappersrulle eller lägg dem i en platt låda som får plats i ett vanligt men stadigt kuvert. Om du samlat frön i höstas kan du skicka med en liten fröhälsning också.

Skicka brevet i början av veckan så att det kommer fram så fort som möjligt. Undvik att skicka sticklingar på posten då det är utlovat extra kallt eller varmt väder.

Förutom perlargon kan bl.a. hibiskus (kinaros), benjaminfikus, gullranka och julkaktus sticklingsförökas. Krukväxter som bildar sidoplantor som tex. aloe vera och clivia (mönjelilja) förökas genom delning.

Svarta havets ros förökas med övervintrande jordknölar som plockas fram från förra årets nedvissnade plantas torra jord och planteras i ny jord på våren. Överblivna rotknölar kan resa till vännen i en tändsticksask tillsammans med pelargonsticklingarna. Lägg lite jord eller mossa i asken så att knölarna inte skakas sönder på vägen.

Det finns många sätt att glädja en trädgårdsvän. Sticklingar av en fin pelargon är en välkommen överraskning. Kottliknande rotknölar av svarta havets ros är ännu lättare att skicka per post. Förpacka dem väl så att de inte går sönder innan de kommer fram.

Svarta havets ros som också kallas ugglemor är en gammaldags och lättodlad krukväxt.

Dela med dej av dina pelargonskatter.

Jaa artikkeli