Pakkanen on piirrellyt kuurankukkia kasvihuoneen laseihin. Kuura on jo peittänyt myös pihamaan kasvit kauniin kristallisilla kiteillään puhtaanvalkoisiksi. Jänisten ja jyrsijöiden varalta kasvit on suojattu verkoin ja arimmat kasvit peitelty huolella talvisuojin. Viimeiset puutarhan syystyöt ovat siten tehty ja on aika tunnelmoida talven taikaa pihamaalla. Joulukuun lähestyessä puutarha täyttyy pikkuhiljaa kauniista kaamos- ja jouluvaloista. Kasvihuone on monelle puutarhaharrastajalle pihan sydän ja kaiken vihreän kasvun pyhättö – siellä vietetään kevään aikaisimmat hetket, nautitaan kesähelteen kypsyttämistä tomaateista ja näin talven koittaessa siitä tulee kuin pieni jouluinen lasipalatsi.
Turvallisesti led-valoilla
Tuikkulyhdyt ja -lasit ovat kauniita kasvihuoneessa, mikäli sähköä ei ole saatavilla valosarjan virittelemistä varten. Täytyy kuitenkin muistaa että kylmässä kasvihuoneessa kuuman tuikun ja kylmän ilman vaihtelu voi olla eritoten lasisille tuikkukipoille rasite, jolloin ne saattavat huonolla tuurilla yllättäen poksahtaa tai haljeta lämpötilanvaihtelusta. Turvallisinta onkin käyttää aina mieluiten metallisia lyhtyjä ja tietysti muistaa aina polttaa tuikkuja palamattomalla alustalla, esimerkiksi metallitarjottimella.
Nykyisin on onneksi saatavilla kiitettävä määrä paljon erilaisia paristoilla toimivia ulkokäyttöön soveltuvia valosarjoja ja lyhtyjä. Asiasta innostuneena olikin heti tuotava kasvihuoneeseen pikkujoulukuusi ja hankittava siihen yksi pieni paristokäyttöinen led-valosarja ulkokäyttöön. Neljällä AA-paristolla toimivassa 40-osaisessa, hämäräkytkimellä ja 6 tai 9 tunnin ajastimella varustetussa sarjassa patterit kestivät neljä viikkoa 6h päivittäisellä paloajalla. Paristovalot toki tuottavat ongelmajätettä, mikäli niitä pitemmän päälle käyttäisi jatkuvasti uusia paristoja vaihtaen. Näin joulun lähestyessä sähkötön kasvihuone sai toisaalta nyt kerrankin kaipaamansa jouluvalot ja niistä on ollut paljon iloa pimeydessä. Toki erilaiset paristovalosarjat ovat käteviä olla olemassa kotivarana talviajan mahdollisten sähkökatkojen varalta. Aurinkokennoilla toimivia valosarjoja on myös olemassa vaikka minkälaisia, niiden parasta aikaa on elo-syyskuu, jolloin aurinko vielä ehtii ladata akun täyteen. Näin marraskuussa aina vain yhä aikaisemmin pimenevinä päivinä ei tarpeeksi montaa tuntia auringonpaistetta aina tahdo riittää akkujen lataamiselle.