Yrttisatoa tammikuussa! Salviaa, timjamia, mäkimeiramia, rakuunaa ja käärmeenlaukan tuoreita versoja.

 

Kirjoitan parhaillaan juttua yrttien kasvatuksesta ja hypistelen siemenpusseja ja kylvömultaa. Tänä talvena yritän olla maltillinen. Latva-artisokat on kylvettävä aikaisin, joten niiden siemenet piilotan pian potteihin. Mutta muuten yritän pitää pään kylmänä vielä reilun kuukauden ajan.

Yrttien kasvatus on palkitsevaa. Monet niistä talvehtivat mainiosti, ja satoa voi kerätä jopa keskellä talvea – joskus lumen aita kaivaen. Sieltä löytyvät timjamin vihreät oksat, joista saa muhkeaa aromia talvisiin patoihin. Salviasta, joka talvehtii melko hyvin eteläisessä Suomessa, tehdään maukasta salviapastaa, johon ei oikeastaan muuta tarvita kuin pastaa, sipulia ja voita sekä parmesaania päälle.

Maaliskuussa on sopiva aika kylvää monivuotiset salvia, timjami, rakuuna, sitruunamelissa, laventeli ja minttu. Yksivuotisten tillin, persiljan, basilikan, kirvelin ja korianterin kanssa kannattaa odottaa huhtikuulle. Toukokuussa tai viimeistään kesäkuussa päästään istuttamaan pikku taimet ulos avomaalle.

Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa omaan penkkiinsä, jossa maata ei käännetä. Haluttaessa lisäväriä voidaan yrttien väleihin laittaa vaikkapa samettikukkaa. Kesällä yrttipenkki puhkeaa loistoon, siitä tulee suorastaan kukkapenkki.

Kukkaloistoa keskikesällä: edessä kukkii timjami, sitten ruoholaukka ja taustalla sininen salvia. Oikealla on pillisipuli ja muutamia valkosipulin versoja.

Jaa artikkeli