Yrttisatoa tammikuussa! Salviaa, timjamia, mäkimeiramia, rakuunaa ja käärmeenlaukan tuoreita versoja.
Kirjoitan parhaillaan juttua yrttien kasvatuksesta ja hypistelen siemenpusseja ja kylvömultaa. Tänä talvena yritän olla maltillinen. Latva-artisokat on kylvettävä aikaisin, joten niiden siemenet piilotan pian potteihin. Mutta muuten yritän pitää pään kylmänä vielä reilun kuukauden ajan.
Yrttien kasvatus on palkitsevaa. Monet niistä talvehtivat mainiosti, ja satoa voi kerätä jopa keskellä talvea – joskus lumen aita kaivaen. Sieltä löytyvät timjamin vihreät oksat, joista saa muhkeaa aromia talvisiin patoihin. Salviasta, joka talvehtii melko hyvin eteläisessä Suomessa, tehdään maukasta salviapastaa, johon ei oikeastaan muuta tarvita kuin pastaa, sipulia ja voita sekä parmesaania päälle.
Maaliskuussa on sopiva aika kylvää monivuotiset salvia, timjami, rakuuna, sitruunamelissa, laventeli ja minttu. Yksivuotisten tillin, persiljan, basilikan, kirvelin ja korianterin kanssa kannattaa odottaa huhtikuulle. Toukokuussa tai viimeistään kesäkuussa päästään istuttamaan pikku taimet ulos avomaalle.
Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa omaan penkkiinsä, jossa maata ei käännetä. Haluttaessa lisäväriä voidaan yrttien väleihin laittaa vaikkapa samettikukkaa. Kesällä yrttipenkki puhkeaa loistoon, siitä tulee suorastaan kukkapenkki.
Kukkaloistoa keskikesällä: edessä kukkii timjami, sitten ruoholaukka ja taustalla sininen salvia. Oikealla on pillisipuli ja muutamia valkosipulin versoja.
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi [&h
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä.
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisiss
Mitäs ihanaa väriä pudonneiden lehtien kattamassa kukkapenkissä pilkottaa? Syyssahramejahan (Crocus speciosus) siellä! Nämä noin viisitoistasenttiset syysihmeet kuuluvat kauneimpiin pieniin yllätyksiin, joita puutarhuri voi toivoa maasta lämpimän syksyn mittaan nousevan. Tiu
Den första snön föll den första november och landskapet blev plötsligt mycket ljusare. Åtminstone en liten stund. De som inte redan satt ut plogkäppar fick bråttom. Plogkäppar underlättar vid snöröjning […]