
Yrttisatoa tammikuussa! Salviaa, timjamia, mäkimeiramia, rakuunaa ja käärmeenlaukan tuoreita versoja.
Kirjoitan parhaillaan juttua yrttien kasvatuksesta ja hypistelen siemenpusseja ja kylvömultaa. Tänä talvena yritän olla maltillinen. Latva-artisokat on kylvettävä aikaisin, joten niiden siemenet piilotan pian potteihin. Mutta muuten yritän pitää pään kylmänä vielä reilun kuukauden ajan.
Yrttien kasvatus on palkitsevaa. Monet niistä talvehtivat mainiosti, ja satoa voi kerätä jopa keskellä talvea – joskus lumen aita kaivaen. Sieltä löytyvät timjamin vihreät oksat, joista saa muhkeaa aromia talvisiin patoihin. Salviasta, joka talvehtii melko hyvin eteläisessä Suomessa, tehdään maukasta salviapastaa, johon ei oikeastaan muuta tarvita kuin pastaa, sipulia ja voita sekä parmesaania päälle.
Maaliskuussa on sopiva aika kylvää monivuotiset salvia, timjami, rakuuna, sitruunamelissa, laventeli ja minttu. Yksivuotisten tillin, persiljan, basilikan, kirvelin ja korianterin kanssa kannattaa odottaa huhtikuulle. Toukokuussa tai viimeistään kesäkuussa päästään istuttamaan pikku taimet ulos avomaalle.
Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa omaan penkkiinsä, jossa maata ei käännetä. Haluttaessa lisäväriä voidaan yrttien väleihin laittaa vaikkapa samettikukkaa. Kesällä yrttipenkki puhkeaa loistoon, siitä tulee suorastaan kukkapenkki.

Kukkaloistoa keskikesällä: edessä kukkii timjami, sitten ruoholaukka ja taustalla sininen salvia. Oikealla on pillisipuli ja muutamia valkosipulin versoja.
Mitä voi nähdä helmikuun alun eteläsuomalaisessa kasvimaailmassa? Lumien kohta taas sulaessa ja Föhn-tuulten välillä puhaltaessa maa pienine kevään merkkeineen on monin paikoin esillä. Maisemassa korostuu nyt kasvien kaunis ruskea sävytys: […]
Lumipeite näyttää herkkiä jälkiä pihan muiden asukkaiden elämästä: siroja jalanjälkiä siellä, siiven lennokas pyyhkäisy tuolla. Liikkeellä voi olla lintuja, pieniä jyrsijöitä kenties, ehkä lumikkokin. Mustarastas esimerkiksi on ruvennut viime vuosikymmenten […
Kuvassa näkyy olohuoneeni sohvan viereistä ikkunanurkkausta. Siinä onkin rakkaat asiat tiivistettynä, kissat tosin puuttuvat. Kukat ikkunalla ovat isoäidin vanhassa kukkatelineessä ja kastelen niitä lapsuudesta tutulla kannulla (josta myös kissat tykkäävät […]
När den glada julen städats ut finns det plats och lust att påbörja ett nytt odlingsår med spirande grönska. De växter som behöver förodlas längst som paprika och chili brukar […]
Euroopanlehtikuusen neulaset ovat puutarhan myöhäisimmän ruskan runollinen yksityiskohta. Tämä havukasviksi poikkeava kesävihanta puu on kotoisin keskisen Euroopan vuorilta. Kultaneulaskimput säteilevät puun oksilla tähtimäisesti ja pysyvät yleensä osin kiinni vielä lumen