Annalan kartanopuiston kevatkukkia 1

Annalan kartanopuisto sijaitsee Helsingissä, Vanhankaupungin historiallisesti arvokkaalla alueella. Annalan mäen rakennukset, puutarha ja harvinaisen laaja tammimetsikkö kertovat historiasta , johon keskeisenä innoittajana ovat olleet kauneuspyrkimykset ja puutarhakulttuuri. Kun Gustaf Otto Wasenius vuokrasi alueen v. 1826, vuokraehtona oli kaupungin sisääntulomaiseman kaunistaminen. Waseniuksen kalliolle rakennuttaman Villa Annebergin eli Annalan ympärille kehittyi edustava ja monipuolinen puutarhaviljelyn keskus.

Annalan siirryttyä kaupungin hallintaan rakennukset ovat olleet vuokrattuina asunnoiksi ja työtiloiksi. Vuosikymmenien saatossa kukoistava puutarha oli muuttunut varsin riisutuksi pihamiljööksi, ja viljelymaita oli käytetty sekä kaupalliseen viljelyyn että viljelypalstoina. Kunnostustöiden jälkeen viljelypalsta-alue vuokrattiin v. 1999 Hyötykasviyhdistys ry:lle. Myös Annalan huvilan edustan 1900-luvun alun muotopuutarha, puutarhatalon terassi, orangerian viereiset hyötypuutarhat sekä ruutanalammikko on kunnostettu ja entisöity. Osaksi julkista puistoa on rakennettu vuokrattavia viljelypalstoja ja niiden rinnalle näytepalstoja eri aihepiireistä.

Vietimme vastikään viisi vuorokautta Helsingin Kumpulassa lapsenlastemme tukena ja turvana heidän vanhempiensa ulkomaanmatkan ajan. Kumpulasta on vain kivenheiton matka Annalan kartanopuistoon, jonne teimme lasten kanssa kävelyretken. Puistossa ja viljelypalstoilla kevään varhaisimmat kasvit olivat työntäneet esiin ensimmäiset kukkansa. Aluetta kiertäessämme keskityin kuvaamaan yksityiskohtia. Vaikuttavimpia olivat pikarikarstaohdakkeet (Dipsalus sativus), jotka vieläkin sojottivat pystyssä uljaan komeina talventörröttäjinä. Muuten viljelypalstat olivat talven jäljiltä vielä melko ankean näköisinä, mistä pientä osviittaa antaa kuvat siellä käyttäjiään odottavista haravista, lapioista, talikoista sun muista tavaroista.

Lisää tietoa ja upeita kesäkuvia kartanopuiston istutuksista ynnä muusta löytyy esim. osoitteesta www.vihreatsylit.fi/?p=1974

Jaa artikkeli