Ensimmäisten uusien lehtien ilmaantuminen on merkki, että huonekasvi on päättänyt talvilevon. On keväthuollon aika. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto. Nyt on oikea hetki aloittaa myös huonekasvien lannoitus.

Musta multa soveltuu pitkäikäisille huonekasveille, koska se säilyttää rakenteensa vuosia.

Musta multa soveltuu pitkäikäisille huonekasveille, koska se säilyttää rakenteensa vuosia.

Huonekasvien keväthuolto aloitetaan puhdistamalla kasvien lehdet pölystä. Kiiltäväpintaiset lehdet pyyhitään kostealla rätillä tai kasvit viedään pesuhuoneeseen ja suihkutetaan kauttaaltaan haalealla vedellä. Nukkapintaiset lehdet puhdistetaan mikrokuituliinalla tai pölyhuiskulla. Jos kasveissa on ruskettuneita lehtiä tai versoja, ne leikataan pois.

Kun kasvin näkyvät osat on huollettu, tarkistetaan juurien kunto. Jos ruukku on täynnä juuria, on aika vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun. Uuden ruukun tulisi olla halkaisijaltaan 2‒3 senttiä edellistä suurempi. Jos juuripaakussa näkyy ruskettuneita juuria, ne poistetaan terävällä veitsellä tai kukkasaksilla.

‒ Mullanvaihdon tarkoitus ei ole pelkästään tuoda juurille lisää kasvutilaa. Kasteluvedestä ja lannoitteista jää multaan ravinnesuoloja ja kalkkia. Jos multaa ei vaihdeta, näitä kertyy ruukkuun vähitellen haitallisia määriä. Ensin kasvu hidastuu, mutta lopulta kasvi voi jopa kuolla, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ei ole yhdentekevää, millaista multaa huonekasveilleen vaihtaa. Musta multa soveltuu pitkäikäisille huonekasveille, koska se säilyttää rakenteensa vuosia. Kaktuksille ja muille liiasta märkyydestä kärsiville huonekasveille sopii hiekkapitoinen multa. Myös altakasteluruukkuihin on oma ekoismultansa.

Huonekasvien multatila on suhteellisen pieni ja kasvi kuluttaakin ruukun mullan ravinteet pian loppuun. Siksi kasvit tarvitsevat lannoitusta.

‒ Ravinteet voi antaa kasville joko kasteluveden mukana tai mullan sisään työnnettävinä ravinnepuikkoina. Ravinnepuikoista vapautuu ravinteita kasvin käyttöön pikkuhiljaa ja niitä lisätään ruukkuun kerran kuukaudessa. Kasteluveden mukana annettavaa lannoitetta täytyy muistaa annostella viikoittain, opastaa Riikka Kerttula.

Huonekasvien säännöllinen lannoitus aloitetaan helmikuussa ja sitä jatketaan lokakuun loppuun asti.

Älä riko mullanvaihdossa juuripaakkua turhaan.

Älä riko mullanvaihdossa juuripaakkua turhaan.

Huonekasvien keväthuolto:

 • Pyyhi kasveista pölyt tai vie ne suihkuun.
 • Leikkaa huonokuntoiset versot ja kuolleet lehdet pois.
 • Vaihda ruukkuun uusi multa.
 • Vaihda ruukku tarvittaessa suurempaan.
 • Aloita lannoitus.

Mullanvaihdon vaiheet

 • Kastele kasvi ennen mullanvaihtoa.
 • Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti.
 • Älä riko juuripaakkua turhaan. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen.
 • Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä.
 • Juuripaakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.
 • Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2–3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti.
 • Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin merileväuutteella.
Jaa artikkeli