Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt twiittaavan, biohajoavan kukkaruukun, joka ilmoittaa kasvin kastelutarpeesta mobiililaitteen välityksellä. Koti- ja ammattiviljelyyn soveltuvassa, maatuvassa ruukussa voi tulevaisuudessa olla myös useampia sensoreita mittaamassa eri asioita, kosteuden lisäksi vaikkapa ravinteita. Vastaavaa sensoriteknologiaa voidaan hyödyntää laajemmin myös muissa sovelluksissa, kuten urheiluvaatteissa tai vanhustenhuollossa.

Puutarhurin vihreä peukalo jää tarpeettomaksi, kun kastelutarpeesta tulee ruukusta. Kuva Biolan.

Puutarhurin vihreä peukalo jää tarpeettomaksi, kun kastelutarpeesta tulee ruukusta. Kuva Biolan.

Hinnaltaan edullisessa ruukussa yhdistyvät biohajoavuus, rullalta rullalle painettavat sensorit sekä pilvipalvelut. VTT on vuosien ajan kehittänyt painetun elektroniikan prosesseja. Nykyään on mahdollista tuottaa sensoreita painoteknisesti biohajoavalle alustalle, kuten paperille, ja myös sensorin tuotannossa voidaan hyödyntää biohajoavia materiaaleja. Massatuotantomenetelmän ansiosta sensoreiden hinta saadaan edulliseksi.
Kosteussensori sijoitetaan ruukun sisäpuolelle. Sensorin kanssa kommunikoiva matkapuhelin lähettää mittaustiedon pilvipalveluun, jossa kosteustieto voidaan yhdistää säädataan. Palvelu lähettää twiitin kasvin tilasta ja kastelutarpeesta joko yksittäiselle käyttäjälle tai ryhmälle.

Pilvipalvelun kautta voidaan myös käynnistää automaattisesti kastelujärjestelmä, mikäli sille on tarvetta. Kosteussensoria voivat hyödyntää yhtä hyvin kotitaloudet kuin ammattiviljelijätkin.
Kukkaruukku-demossa yhdistyvät VTT:n biomateriaali-, painettu elektroniikka- ja digitaalinen osaaminen.

– Kehittämistyötä tarvitaan vielä lisää, jotta twiittaava biohajoava kukkaruukku saadaan kuluttajan ulottuville. Tällä hetkellä VTT hakee teknologian hyödyntämisestä kiinnostuneita yrityksiä mukaan jatkohankkeisiin, kertoo erikoistutkija Kaisa Vehmas VTT:ltä.

Jaa artikkeli