Syysmyrkkyliljoja ja ruusuja 3

Tummanpunaisina kukkivat ruusut ja niiden edessä vaaleanvioletteina loistavat syysmyrkkyliljojen kukat! Mitä mieltä olette väriyhdistelmästä? Tähän vuodenaikaan eli syys- lokakuussa noin näyttävästi ja – voisiko sanoa – ”räikein” värein kukkivia syysmyrkkyliljoja ei voi olla huomaamatta.

Syysmyrkkylilja (Colchicum autumnale), toiselta nimeltään alastonimpi, muistuttaa aikaisin keväällä kukkivia krookuksia eli sahrameita, mutta se ei ole kovin läheistä sukua krookuksille. Myrkkyliljan pikarimaiset kukat ovat hentoja, pitkä- ja hoikkatorvisia, jotka kaatuvat helposti kovissa tuulissa, myrskyistä puhumattakaan. Kasvi hyötyisi kovasti ns. seuralaiskasvista, joka auttaisi kukkia pysymään pystyssä. Syysmyrkkyliljalla ei nimittäin ole tukenaan edes omia lehtiään, koska ne ovat lakastuneet ennen kukintaa.

Luonnossa syysmyrkkyliljaa tavataan Keski-Euroopassa kosteilla niityillä ja laitumilla, mutta Suomessa sitä kasvaa vain koristekasvina ja satunnaisena viljelykarkulaisena. Koko kasvi on myrkyllinen. Varsinkin sen siemenet ovat erityisen myrkyllisiä.

Jaa artikkeli