Suomen 4H-liitto, Hong Kong ja Berner kouluttavat nuoria kasvienhoitajiksi Hong Kong -tavarataloihin. Hong Kongeissa ympäri Suomen nähdään kesän mittaan 26 nuorta, jotka huolehtivat myynnissä olevien kasvien hyvinvoinnista. Viime vuonna aloitetusta yhteistyöstä Hong Kongin kanssa saivat kaikki osapuolet pelkästään hyviä kokemuksia.

Hong Kong -tavaratalot haluavat osallistua nuorten työllistämistalkoisiin ja palkkaavat nuoria mielellään. Tavarataloketjun tapauksessa 4H-yhteistyön taustalla on toki myös liiketoiminnan kannalta merkittävä ongelma. Koska omalla vakituisella henkilökunnalla ei ole ollut riittävästi aikaa pitää myytävistä kasveista huolta, kasvit voivat välillä huonosti ja hävikkiä on ollut turhan paljon.

– Kokemukset yhteistyöstä viime kesältä olivat pelkästään myönteisiä. 4H-liiton kautta saimme rekrytoitua kasvien hoitoon jo valmiiksi motivoituneita nuoria. Perehdytys myymälöissä sujui aiempaa jouhevammin, kasvit voivat hyvin ja asiakkailta tuli myönteistä palautetta, vahvistaa kauppapaikkajohtaja Kimmo Snygg Hong Kong -ketjusta.

4H tukee nuorten työllistymistä

Hilja Markkola huolehtii kasvien hyvinvoinnista. Kuva Riina Markkola

Hilja Markkola huolehtii kasvien hyvinvoinnista. Kuva Riina Markkola

Yhteistyö tähtää nuorten työllistymiseen. Nuoret saavat tuiki tärkeän rivin ansioluetteloonsa, ja myös jatkopesti voi löytyä samasta työpaikasta heti tai myöhemmin, kun tarvetta ilmenee. Osa viime kesän Hong Kong -tavarataloissa työskennelleistä nuorista jatkoi töissä kahden kuukauden mittaisen rupeaman jälkeen.

Myös tulevaisuuden urapolku voi löytyä kesätyön myötä, kuten kävi pitkään 4H-yhdistyksen toiminnassa mukana olleelle lempääläläiselle Hilja Markkolalle.

– Viime kesän työkokemus vahvisti päätökseni lähteä opiskelemaan puutarhuriksi. Kesätyössäni Hong Kong -tavaratalossa pääsin paitsi hoitamaan kasveja, myös osallistumaan asiakaspalveluun ja tutustumaan suuren tavaratalon toimintaan, Markkola kertoo.

Nuorten töihin valmentaminen on tiimityötä

4H-liitto on viime vuosina aktiivisesti laajentanut valtakunnallista yritysyhteistyötään.

– Olemme kehittäneet toimivan yritysyhteistyön valmentamalla yhdessä nuoria yritysten tarvitsemiin työtehtäviin. Kun yrityksen edustaja osallistuu valmennukseen, yritys saa perehdytettyjä työntekijöitä juuri niihin tehtäviin, joihin on tarvetta, kehityspäällikkö Tuula Alanko 4H-liitosta kertoo.

Hong Kong -tavaratalojen tapauksessa Berner evästää nuoria lannoitteiden, siementen ja kasvienhoidon asiantuntijana. Hong Kong -ketju tuottaa nuorille kasvienhoidon perehdytysoppaan ja vastaa myymälöissä tapahtuvasta nuorten perehdytyksestä.

– 4H:n osuus valmennuksessa on käytännön järjestelyissä sekä nuorten valmentamisessa työelämätaitoihin ja asiakaspalveluosaamiseen, Alanko sanoo.

 

Jaa artikkeli