Englantilainen Thompson & Morgan on onnistunut varttamaan tomaatin ja perunan niin, että ne molemmat tuottavat satoa. Yritys on alkanut myydä Englannissa TomTato® -tuotemerkillä näitä taimia puutarhaharrastajille 10 punnan hinnalla.

Ihmekasvin maanpäällinen osa on kirsikkatomaatti. Yritys kertoo yhden kasvin tuottavan yli 500 kappaletta maukkaita kirsikkatomaatteja. Maan alla peruna tuottaa jopa 2 kiloa valkoisia ja herkullisia perunoita.  Perunoita voi keittää, paistaa tai muusata kuten tavallistakin perunaa.

Yritys on työskennellyt yli 15 vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun yhdistelmäkasvi on tuotettu onnistuneesti kaupallisesti. Tomaatit ja peruna ovat samansukuisia kasveja, joten ne luonnostaan ovat yhteensopivia.

Jokainen TomTato® kasvi on vartettu käsin – kyseessä on siis luonnollinen ja turvallinen tekniikka eikä kysymyksessä ole geenimuunneltu tuote.

Tomaattiperuna on helppo kasvattaa niin sisällä kuin ulkona tai vaikkapa parvekkeella tai patiolla.

Myös suomalaiset harrastajat pääsevät kasvattamaan tomaattiperunaa. Turkulainen Puutarhamyymälä Kauppila tuo markkinoille Piha & Puutarha -messujen yhteydessä TomTaton©. Messut järjestetään Turun messukeskuksessa 10.–12.4.

 

Jaa artikkeli