Tetenarsissi

Ihmeellisiä ovat olleet viime vuosina nämä eteläisimmän Suomen talvet. Nytkin tammikuu on päättymässä, vettä satelee ja maa on mustana kuin lokakuussa, eikä pakkasista ole tietoakaan. Monien mielestä varmasti hyvä näin, mutta ei tätä talveksi voi sanoa, ainakaan vielä.  Kaikesta huolimatta vuodenajoista parhain eli kevät lähenee kuitenkin päivä päivältä.  Ja kuin muistutukseksi tulevasta; oheisena on kymmenen kuvaa viime kevään varhaisista kukkijoista alkaen tetenarsissista (17.3.) päättyen sinipunaiseen valkovuokkoon (12.5.).

Ruukussa oleva ja huolellisesti kasteltu tetenarsissi kestää maaliskuun pientä pakkastakin, muutaman päivän totuttelun jälkeen -10 astettakin. Sinivuokon kukkanuput ovat valmistuneet jo syksyllä, joten kasvi pystyy avaamaan monisävyiset terälehtensä lämpimillä pälvipaikoilla jo varhain, jopa maaliskuussa. Pajut aloittavat kukintansa Etelä-Suomessa maalis-huhtikuussa, eli samaan aikaan lepän ja pähkinäpensaan kanssa. Maaliskuun lopulla saattaa nähdä myös leskenlehtien keltaisia kukkamykeröitä tienvarsilla ja ojanpenkereillä. Tämänkin kasvin punertavien suomulehtien suojaamat kukintoaiheet ovat kehittyneet valmiiksi jo syksyllä, herätäkseen sitten keväiseen auringonpaisteeseen. Leinikkikasveihin kuuluva rentukka kasvaa kosteilla ja vetisillä paikoilla kukkien keltaisin terälehdin huhti-toukokuun vaihteessa. Lehdiltään myrkyllistä rentukkaa käytetään jonkin verran myös puutarhakasvina lampien rannoilla.

Mainittakoon vielä, että kuva tuulimyllystä ja narsisseista on puistosta, joka sijaitsee keskellä Tammisaaren kaupunkia.

 

Jaa artikkeli