Kasvien vihreys rentouttaa kiireisen arjen keskellä. Kun luonto ja puutarha nukkuvat vielä talviunta,korostuu huonekasvien merkitys viihtyvyyden lisääjänä. Hyvinvoivat kasvit ovat hoitajansa ylpeydenaiheja näyttävä osa kodin sisustusta. Talvi on kaikille viherpeukaloille haastavaa aikaa, koska vähäinenluonnonvalo ja kuiva huoneilma rasittavat huonekasveja.
Kaikkein pimeimpään vuodenaikaan, marras-tammikuussa, valoa ei ole tarpeeksi kasvien kasvuun ja huonekasvit viettävät lepokautta. Talvilevon aikana kastelua vähennetään. Ennen kastelua tunnustellaan mullan kosteus parin sentin syvyydestä tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.
Lepokauden aikana kasvit eivät tarvitse lannoitusta. Sen sijaan kasteluveden mukana annettava merileväuute vahvistaa kasveja ja auttaa niitä selviytymään pimeimmän ajan yli. Merileväuutteen vaikutus perustuu leväkasvien sisältämiin luonnollisiin tehoaineisiin, jotka säätelevät muun muassa kasvien kasvua ja aineenvaihduntaa.
Kuivan huoneilman aiheuttama lehdenkärkien kuivuminen voidaan estää suihkuttamalla kasveja säännöllisesti merileväuutteella. Suihkutus puhdistaa pölyt kasvin lehdiltä ja parantaa näin myös valonsaantia.
Kevät on mullanvaihdon aikaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto.
Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain. Luonnonmukainen, kompostoimalla valmistettu yleiskukkamulta on Biolan Musta Multa, jonka mururakenne säilyy vuosia.
Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, istutetaan kastelun helpottamiseksi altakasteluruukkuun. Altakasteluruukkuihin on oma erikoismultansa, joka takaa veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin juuristoalueelle. Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit, kuten kukka-ananas, säilätuutti, portulakka ja aaloet, istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen ja takaa herkkäjuuristenkin kasvien viihtyvyyden.
Varo tiivistymistä
Ennen mullanvaihtoa multa kostutetaan erillisessä astiassa. Sopiva kostutusmäärä on desilitra vettä multalitraa kohti. Multa sekoitetaan astiassa tasakosteaksi jolloin multaan muodostuu tavoiteltu mururakenne. Kasveja ei kastella enää ruukutuksen jälkeen. Mullan pinnan annetaan kuivahtaa muutama päivä ennen ensimmäistä kastelua. Kasvin lehtiä sumutetaan säännöllisesti merileväuutteella. Ensimmäisillä kastelukerroilla varotaan ylikastelua. Vettä annetaan pienissä erissä, eikä sitä saisi tulla aluslautaselle asti. Kasvi juurtuu uuteen multaansa parissa viikossa, minkä jälkeen juuristo alkaa toimia normaalisti ja kasvia voidaan kastella reilummin.
Ilman esikostutusta multa helposti tiivistyy ruukussa yhdeksi isoksi muruksi. Kuivuessaan tällainen tiivistynyt multa kutistuu ja multapaakku jopa irtoaa ruukun reunoista. Tiivistyneen mullan kastelu on vaikeaa, koska multa ei ime vettä ja kasteluvesi valahtaa heti aluslautaselle. Tiivistyneessä mullassa juurten kasvu häiriintyy ja kasvi saattaa jopa kellastua.
Tiivistyneen kukkamullan rakennetta voidaan parantaa sumuttamalla mullan pinta kosteaksi ja sen jälkeen murentamalla se varovasti esimerkiksi haarukalla. Ruukutuksen yhteydessä laitettu parin sentin kevytsorakerros suojaa mullan pintaa liettymiseltä ja kovettumiselta. Kevytsorakatteen alla jo kovettunutkin multa murustuu vähitellen. Koska kerran kovettuneen ja tiivistyneen mullan rakennetta ei pysty täysin palauttamaan, kannattaa multa käsitellä oikein jo ennen käyttöä.
Ravinteilla uutta puhtia
Mullanvaihdon jälkeen, kun kasvi on juurtunut, aloitetaan lannoitus. Vaikka uusi multa sisältääkin paljon ravinteita, terveeseen ja voimakkaaseen kasvuun tarvitaan säännöllistä hoitolannoitusta. Hoitolannoitukseen soveltuvat sekä kasteluveteen sekoitettava luonnonravinneneste että multaan sijoitettavat luonnonravinnepuikot tai kanankakkarakeet.
Ravinnenestettä annostellaan kasteluveteen kaikilla kastelukerroilla. Sen ravinteet ovat nesteeseen liuenneina välittömästi kasvien käytettävissä. Multaan sijoitettavia kiinteitä luonnonravinteita laitetaan ruukkuun kerran kuukaudessa ja kasteluun käytetään pelkkää vettä. Ravinteet liukenevat vähitellen kasvin käyttöön. Kaikkien kasvien lannoitukseen soveltuvat luonnonravinteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja parantavat siten kasvien hyvinvointia