Syksy on pensaiden, perennojen ja puiden istuttamiseen ylivoimaisesti paras vuodenaika. Kun uusilla viheralueilla ja työmailla vilkaisee ympärilleen, huomaa että töitä tehdään nyt joka puolella täyttä vauhtia.

Puutarha-ammattilaiset tuntevat hyvin syysistutuksen kiistattomat edut kevätistutuksiin verrattuna. Kotipihoilla sen sijaan on yllättävänkin hiljaista, vaikka kasvuunlähtö on varminta juuri syksyllä istutettavilla taimilla, eikä kastelukannujen kanssa tarvitse juosta yhtä tiheään kuin keväällä ja kesällä. Omaa pihaansa vaalivien on hyvä muistaa, että astiataimia voi huoletta istuttaa aina maan routaantumiseen asti.

Puutarhaliitto ja Viherympäristöliitto haluavat muistuttaa syysistutuksen eduista Syksyn Istutusviikot -kampanjalla. Iskulauseeksi on valittu ”Syksy on parasta istutusaikaa”.

Syksyn kosteus sopii taimille

Vilpoinen ja kostea syksy sopii istuttamiseen. Auringon paahde ei rasita istutettavia kasveja yhtä paljon kuin keväällä, ja istuttajakin selviää vähemmällä, kun taimia ei tarvitse kastella jatkuvasti. Kevätkosteus sen sijaan haihtuu maasta nopeasti. Keväällä istutettavia taimia on muistettava kastella läpi heinäkuun helteiden ja loma-aikojen.

Valikoimat syksyllä laajimmillaan

Keväällä taimimyymälöissä on tungosta joskus kiusaksi asti. Kysytyimmät kasvit loppuvat helposti kesken, ja istutettavat taimet ovat vielä paljaita ja lehdettömiä. Kasvin ulkonäön ja kunnon arvioiminen silmämääräisesti on vaikeaa.

Loppukesällä ja syksyllä myymälät ovat ehtineet täydentää varastojaan taimitarhojen vastavalmistuneella sadolla. Valikoima on silloin laajimmillaan. Myös myyjillä on kevättä enemmän aikaa vastata asiakkaiden kysymyksiin – neuvoa, opastaa ja antaa vinkkejä.

Pihasuunnitelmien ja rakennuspalveluiden tilaamisen aika on niin ikään nyt. Suunnittelijoilla ja rakentajilla alkavat kevät- ja kesäkiireet helpottaa, kalenterista löytyy vielä vapaita hetkiä ja rakennuskohteen maastosta saa selvän kuvan.

Ruskan hehkua

Taimimyymälässä käydessä huomio kiintyy helposti ostohetkellä kukkiviin kasveihin, ja niitä tulee kerättyä kärryyn helposti isompikin määrä. Vaarana on, että epähuomiossa tulee hankkineeksi vain yhteen vuodenaikaan kukkivia kasveja. Pihalla eletään kuitenkin aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn, ja useimmat haluavat ihailla kukintaa läpi pihakauden. Kun istutukset jaksottaa koko kasvukaudelle, on helppo varmistaa, että kukintaa riittää keväästä talven tuloon.

Myös lehtien ruskaväreihin kannattaa kiinnittää huomiota. Monet kasvit ovat upeimmillaan syysasussa. Useimmat puutarhakasvit jaksavat hehkua sateisenakin syksyinä, kun taas jatkuva kosteus pilaa helposti luonnonkasvien värin.

Syysistuttajan muistilista

  • Päivät lyhenevät ja viilenevät, maa on kosteaa ja vettäkin sataa. Juuri nämä olosuhteet varmistavat taimien kasvuunlähdön.
  • Työ vähenee, kun istutettavia kasveja ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin keväällä ja kesällä
  • Auringon paahde ja kuumuus eivät rasita kasveja.
  • Keväällä puutarhassa on paljon tehtävää. Ainakin osa töistä kannattaa siirtää syksyyn.
  • Syksyllä istutetut kasvit ovat keväällä valmiina lähtemään nopeaan kasvuun.
  • Taimitarhojen sato on valmistunut. Syysistutuksiin on tarjolla laaja taimivalikoima.
  • Kasvivalinnat ovat joskus hankalia. Syksyllä puutarhamyymälöissä on kevättä enemmän aikaa neuvoa asiakkaita.
  • Pihasuunnitelman teettämisen aika on nyt. Ammattisuunnittelijoiden työhuippu on keväällä, mutta vielä tässä vaiheessa he voivat ottaa uusia töitä vastaan.
  • Hankkimalla taimia muulloinkin kuin keväällä, varmistaa helpoimmin että väriä ja kukintaa riittää pihalla läpi kesän. Jos taimimyymälässä käy kerran vuodessa, ostaa helposti vain siihen vuodenaikaan kukkivia kasveja.
    Jaa artikkeli