Hehkua heinäkuuhun tuovat kuukauden kasvit, päivänliljat ja verhoangervo. Tarhapäivänliljat (Hemerocallis Hybrida-ryhmä) kukkivat keskikesällä kaikissa keltaisen ja punaisen sävyissä. Tiheäkasvuiset verhoangervot (Spiraea beauverdiana) puolestaan verhoavat maan lumivalkoisin kukin. Ne viihtyvät hyvin myös rinteillä ja kivikkoryhmissä.

Pikkupensas verhoangervo

Valkokukkainen verhoangervo ’Lumikki’ on tiheä, maanpinnan täydellisesti peittävä pikkupensas. Se sopii erityisen hyvin rinteiden ja kivikkokasviryhmien peittopensaaksi. Lajike viihtyy useimmilla kasvupaikoilla, auringossa ja puolivarjossa. Maa voi olla yhtä hyvin kuiva kuin kosteahko.

’Lumikki’ kestää talvet ainakin Etelä-Lapissa VI-vyöhykkeellä saakka. Pensas kasvaa aluksi hitaasti. Täyskasvuisenakin se on vain vajaan puoli metriä korkea ja mahtuu helposti vaikka ruukkuun. Kukinta ajoittuu kesäkuun lopusta elokuun alkuun.

’Lumikki’ on paitsi kuukauden kasvi myös FinE-lajike. Kestävät, kotimaiset FinE-merkillä varustetut kasvit on lisätty tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvien valinnassa painottuvat ilmaston- sekä tautien ja tuholaisten kestävyys.

Aina suositut tarhapäivänliljat

Tarhapäivänliljat ovat suurikukkaisia, keski- ja loppukesällä kukkivia perennoja. Useimmat tarhapäivänliljat ovat kelta- ja oranssinpunakukkaisia. Värikirjoa laajentavat harvinaisemmat moniväriset sekä roosat, liilat ja valkoiset lajikkeet.

Päivänliljat ovat julkisten viheralueiden yleisimpiä perennoja. Ammattilaiset ja harrastajat arvostavat erityisesti niiden helppohoitoisuutta, kestävyyttä ja terveyttä. Päivänliljat menestyvät kaikkialla Suomessa. Leveän heinämäinen lehdistö versoo varhain keväällä ja pysyy napakkana koko kesän jopa niukkaravinteisessa, ajoittain kuivassakin maassa. Ihanteellinen kasvuympäristö on kuitenkin runsasmultainen, hikevä paikka, joka sijaitsee osan päivästä varjossa.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Jaa artikkeli