Peruna on hyvää ja maistuvaa perusruokaa, jonka käytön soisi lisääntyvän nykyisestään. Suomalaisten perunan kulutus on puoliintunut 1950-luvun huippuvuosista, 120 kilosta, noin 60 kiloon henkeä kohti. Kun aikaisemmin päivittäiset ateriat olivat perunapainotteisia, nyt kaikki suomalaiset eivät enää syö päivittäin perunaruokia. Muutoksesta huolimatta peruna on edelleen yksi suosituimmista ruoka-aineista. Viikolla 7 (9-15.2.2004) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n perunaviikkoa.

Peruna korvataan ruokailujen yhteydessä usein energiapitoisemmilla tuotteilla kuten pastalla ja riisillä tai esimerkiksi vehnäjauhopohjaisilla pitsataikinoilla. Perunan vahvuutena pidetään monipuolista ravintosisältöä. Perunoissa on kaksin – viisinkertaisesti enemmän kuituja, vitamiineja ja muita ravintoaineita kilpailijoihinsa vaaleaan riisiin ja vehnäjauhovalmisteisiin verrattuna. Edelleen peruna on yksi tärkeimmistä C-vitamiinin lähteistä talvella. Erityisesti näin on miesten osalta, jotka syövät naisia vähemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Energia hiilihydraatteina

Peruna toimii hyvin osana ruokaa, koska sen hiilihydraatit nostavat nopeasti veren sokeripitoisuutta ja poistavat siten nälän tunteen. Perunan kuidut antavat puolestaan vatsalle työtä, jolloin kylläisyyden tunne myös säilyy. Perunoiden kanssa on suotavaa nauttia muita kasviksia, leipää, lihaa ja kalaa, jolloin ateriakokonaisuudesta tulee monipuolinen ja ruokailija saa kaikkia tarvitsemiansa ravintoaineita.

Ruoanlaitto-ominaisuuksien puolesta peruna on ylivoimainen lisäke. Kaikkialta maailmasta löytyy erilaisia perunaruokia, joissa tätä "maapäärynää" käytetään monissa eri muodoissa. Peruna rakastaa myös maustamista. Se pehmentää voimakkaiden mausteiden makuja ja sopii erityisen hyvin pehmeiden yrttien kaveriksi lautaselle. Esimerkiksi ruotsalaisten suosikki on raikas tillillä maustettu perunasalaatti, ranskalainen herkuttelee suussa sulavalla perunagratiinilla, kun taas itäisillä mailla nautitaan usein voimakkaan makuista perunacurryä.

Värikkäitä perunoita

Uutuutena markkinoille on tullut muutama vuosi sitten Blue Gongo -peruna, joka on kauttaaltaan sinivioletti. Tämä peruna sopii käytettäväksi muiden jauhoisten perunoiden tavoin, mutta siitä saa myös erityisen näyttävää salaattia. Sininen vahva väri kertoo, että tämä lajike sisältää runsaasti antosyaaneja, joiden väitetään toimivan tehokkaina antioksidantteina elimistössämme torjuen useiden sairauksien puhkeamista. Punaisista perunoista tunnetuin on ¤Rosamunda¤. Sen sisus on valkoinen ja tämä herkkuperuna sopii parhaiten uuniperunaksi. ¤Asterix¤ on myös punakuorinen, mutta se on kiinteämpi ja tämän vuoksi mainio yleisperuna.

Perunafaktaa: Suomalaiset syövät arviolta 62 kiloa tuoretta perunaa henkeä kohden vuodessa. Tuoreperunan lisäksi suomalaiset syövät entistä enemmän erilaisia perunavalmisteita, kuten ranskanperunoita, peruna-sipuli-pakasteseoksia jne. Kesällä perunan kulutus on suurinta, kun kansallisherkkumme "uudet perunat" ovat parhaimmillaan. Muuten perunan kulutus on hyvin tasaista vuoden ympäri. Ahkerimpia perunan kuluttajia ovat lapsiperheet ja yli 45-vuotiaiden taloudet. Kansainvälisessä vertailussa Suomi sijoittuu perunoiden kulutuksessa keskikastiin. Ahkerimpia perunan kuluttajia ovat englantilaiset ja irlantilaiset. Näissä maissa ylitetään sadan kilon vuosikulutus henkeä kohti.

Kuorineen keitetyt perunat sisältävät energiaa 68 kcal (285 kJ) sataa grammaa kohti, joka on pääosin sitoutunut hiilihydraateiksi. Perunat eivät sinällään sisällä rasvaa. Valmistustavan ja ruoanlaitossa lisätyn rasvan myötä ruoan energiapitoisuus kasvaa helposti. Esimerkiksi uppopaistetuissa ranskanperunoissa voi olla jopa nelinkertainen määrä energiaa keitettyihin perunoihin verrattuna. C-vitamiinia perunoissa on 8 mg 100 grammaa kohti. Tämä ei ole kovin paljon, mutta C-vitamiinin merkitystä nostaa se, että perunoita syödään kerralla enemmän kuin monia muita kasvikunnan tuotteita. Kivennäisaineista peruna on erityisen hyvä kaliumin lähde.

Pakkauksessa oleva perunan väritunniste kertoo, mihin ruokiin sisältö soveltuu parhaiten. Vihreä väri kertoo, että perunat ovat kiinteämaltoisia ja siten mainioita keitto- ja salaattiperunoita. Keltainen väri auttaa valitsemaan yleisperunoita muun muassa keittämistä varten. Punainen tunniste on "varoitus" siitä, että perunat ovat jauhoisia ja hajoavat helposti. Nämä perunat sopivat siis parhaiten muusiin ja sosekeittoihin.

Perunakääretorttu paprikatäytteellä

6 (600 g) isoa jauhoista perunaa
2 kananmunaa
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria

Täyte:
1 pieni punasipuli
0,5 punainen paprika
n. 15 basilikan lehteä
muutama oliivi
100 g fetajuustoa
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa

Kuori perunat ja raasta ne hienoksi. Sekoita perunaraaste, munat,
suola ja pippuri.
Kaada seos voidellun leivinpaperin päälle. Levitä perunaraaste
ohueksi, noin 35 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Paista 200-asteisen uunin
alimmalla tasolla 20 – 25 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna paprika, basilika ja oliivit.
Murenna feta.
Yhdistä kaikki täytteen aineet tuorejuustoon.
Levitä täyte perunalevyn päälle ja kääri levy rullalle.
Tarjoile liha- tai kalaruokien lisäkkeenä tai sellaisenaan salaatin kanssa.

Vinkki: Käärön voi myös valmistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa kelmuun
tai folioon käärittynä, jolloin se vetäytyy kauniisti muotoonsa,
tiiviiksi rullaksi. Lämmitä ennen tarjoilua 225 asteisessa uunissa 5-10
minuuttia niin, että käärön pinta saa kauniin värin.

Peruna-broilerikookoskeitto
(3 annosta)

1 tuore chilipalko
1 rkl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä
2 broilerin rintafileetä
6 perunaa (kiinteämaltoinen lajike)
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
10 cm pala purjoa
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
5 dl kanalientä
1 limetin tai sitruunan mehu
suolaa
tuoretta korianteria

Halkaise chili, poista siemenet ja kuutio malto. Kuori valkosipuli ja hienonna.
Suikaloi broilerin fileet.
Kuori ja paloittele perunat, porkkanat, varsiselleri ja purjo.
Kuumenna öljy kattilassa, lisää chili, inkivääri ja valkosipuli. Kuullota hetki. Lisää broileri suikaleet ja anna hieman ruskistua.
Lisää peruna ja porkkanat ja sekoittele hetki.
Lisää kuuma kanaliemi. Hauduta kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Lisää varsiselleri, purjo ja kookosmaito. Kiehauta.
Mausta keitto limen mehulla ja suolalla sekä runsaalla tuoreella korianterilla.

Perunaviipalesalaatti ja paahdettua meetvurstia
(2-3 annosta)

6 perunaa (jauhoinen lajike)
suolaa
mustapippuria
100 g meetvurstia

Kastike:
2 rkl öljyä
1 – 2 rkl viinietikkaa
timjamia
basilikaa
(1 rkl rosepippuria)

Lisäksi:
1 (puna)sipuli
rucolaa, tah tsaita

Pese perunat hyvin ja leikkaa noin 0,5 – 1 cm:n viipaleiksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle, mausta suolalla ja pippurilla.
Kypsennä perunaviipaleita 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Hienonna meetvursti ja ripottele perunoiden päälle, kun ne ovat olleet uunissa noin 10 minuuttia. Jatka kypsennystä, kunnes perunat ovat kypsiä ja meetvursti on paahtunut rapeaksi. Siirrä meetvursti-perunat tarjoiluvadille.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Käytä joko kuivattuja tai tuoreita yrttejä (1 – 2 tl kuivattuja, 1 – 2 rkl tuoretta).
Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi.
Levitä sipuliviipaleet ja rucola meetvursti-perunoiden päälle.
Kaada päälle kastike ja sekoita varovasti nostellen. Tarjoa lämpimänä.

Jaa artikkeli