Kasvikunnan runsaat värit ilahduttavat ja houkuttelevat ruokailijaa. Mitätapahtuisi, jos kaupan hedelmä- ja vihannesosasto olisi harmaa tairuokalautasemme anti tasaisen ruskeaa? Värit vaikuttavat sisäisestielintoiminnoissamme, mutta niillä on suuri merkitys myös silmänruokana,muistuttaa Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtaja TIMO TAULAVUORIesitellessään yhdistyksen ensi vuoden teemaa Väreistä voimaa.

-Viimeaikaiset tutkimukset paljastavat myös, että ihmisten terveydenylläpitäjänä kasvisten väriaineilla on tärkeitä tehtäviä. Monet niistätoimivat elimistössämme antioksidantteina ehkäisten muun muassa sydän- javerisuonitautien syntyä. Kasvien väriaineet estävät veren rasvahappojenhapettumista eli härskiintymistä kehossamme.

Väriaineiden oletetaan toimivan yhteistyössä vitamiinien jakivennäisaineiden kanssa. Tutkijat uskovat myös, että kasvien väriaineetvoivat estää myös monia muitakin sairauksia, kuten syöpiä. Silloin nämäkemialliset yhdisteet estävät soluissa tapahtuvia haitallisia muutoksia.

-Väriaineita on usein kuorikerroksissa, missä ne ovat mukana torjumassamikrobien hyökkäyksiä. Hyödylliset tehoaineet eivät aina ole värikkäitä,mutta näyttää siltä, että monet erityisen värikkäät kasvikset sisältävätnäitä puolustuskykyä parantavia aineita tavallista enemmän. Esimerkiksisinällään väritöntä askorbiinihappoa eli C-vitamiinia on paljon värikkäissä hedelmissä ja marjoissa, Taulavuori mainitsee.

Syö päivittäin viittä väriä

Päivittäin olisi suotavaa syödä viittä eri väriä: vihreää,sinistä/purppuraa, punaista, keltaista/oranssia valkoista. Voimakas vihreäväri kertoo, että kasviksessa on paljon yhteyttäviä viherhiukkasia, joissaon rautaa. Vihreissä kasviksissa on myös paljon luteiinia ja indolihappoja,joiden molempien tiedetään edistävän terveyttä. Vihreiden kasvistentiedetään ehkäisevän syöpää ja parantavan luuston kuntoa. Tyypillisiävihreitä kasviksia ovat salaatti- ja kaalikasvit sekä pavut ja herneet.

Kasvien sinisen ja purppuran sävyt ovat antosyaanien ja fenoliyhdisteidensynnyttämiä värejä. Vahvimmillaan ne ovat monissa marjoissa ja hedelmissä.Näiden lisäksi tutut vihannekset kuten sipuli, kukka- ja parsakaali sekäperuna ovat jalostuksen myötä muuttuneet värikkäämmiksi ja näiden lilanväristen lajikkeiden terveysvaikutukset ovat moninkertaisia vaaleisiinperustyyppeihin verrattuna. Sinertävät flavonoidien uskotaan parantavanmuistia ja hidastavan vanhenemista.

Punaisista väriaineista tunnetuin on tomaatin lykopeeni, jota esiintyy myösvesimelonissa ja verigreipissä. Lykopeenin vaikutuksista tiedetään jopaljon ja sen puutteella näyttää olevan selvä yhteys sekä sydän- javerisuonitautien esiintymiseen että miesten eturauhassyöpään. Maissa,joissa syödään paljon tomaattiruokia, ei näitä sairauksia esiinny yhtäyleisesti kuin meillä. Punaiset väriaineet kuuluvat antosyaaneihin. Muunmuassa salaattien terveysvaikutukset lisääntyvät punaisen värin myötä.

Keltaiset ja oranssit värit ovat usein merkki siitä, että kasvis sisältääpaljon vitamiineja ja nämä kasvikset virkistävät oloa. Väriaineistatunnetuin on oranssi beetakaroteeni, joka muuttuu elimistössäA-vitamiiniksi. -Tiedetään, että ilman beetakaroteenia ihon ja limakalvojenkunto sekä näkökyky heikkenisivät. Mielenkiintoista on se, ettätutkimuksissa ei ole saatu hyötyä, jos beetakaroteenia on syötettypillereinä. Näyttää siltä, että tehokkain tapa varmistaa päivittäinenbeetakaroteenin saanti on syödä porkkanaa, lehtivihanneksia, bataattia taimeloneja, Timo Taulavuori sanoo.

Myös valkoisia ja ruskeita värejä kannattaa sisällyttää myös päivittäiseenruokaan. Tehokkaimpia valkoisten kasvisten flavonoideja ovat sipulikasvien kversetiini ja allisiini, joiden tiedetään torjuvan virusten ja bakteerienhyökkäyksiä. Myös kaalikasvien värittömät sulfidiyhdisteet ovat terveyttäedistäviä.

-Ruokalusikallinen sipulisilppua ruoan mukana riittää kattamaanpäivittäisen kversetiinin saannin. Jos ei pidä sipulista, löytyykversetiiniä mm. omenista. Siitakesienissä esiintyvä lentinaani on tunnettuterveysvaikutuksistaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tämäsuojaravintoaine ehkäisee hyvin monia sairauksia.

Kotimaiset Kasvikset ry:n vuoden 2004 Väreistä voimaa -teeman aikana värittulevat näkyviin niin ruokaohjeissa, kuvissa kuin terveysvalistuksessakin.

Jaa artikkeli