Luonnonvalon lisääntyessä huonekasvit alkavat voimistua ja aloittavat uuden kasvun. Kevät on oikea aika tehdä mullanvaihto ja uudistaa kasveja. Viherkasveille keväthuolto tehdään jo helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä. Uusi multa antaa huonekasveille elinvoimaa.
Mullanvaihdon tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita. Uutta multaa tarvitaan, jos vanha multa on tiivistynyt tai juuripaakkuun on kertynyt lannoitesuoloja ja kalkkisaostumia.
Kasvuturve tiivistyy nopeasti kukkaruukussa, joten monivuotisille ruukkukasveille käytetään kompostoimalla valmistettua kukkamultaa, joka sisältää paljon humusta. Humus liimaa maahiukkasia toisiinsa ja saa aikaan mullan kestävän mururakenteen. Luonnonmukaiset, eloperäiset kasvualustat ja erikoismullat kuten Biolan Musta Multa, altakastelu- ja kaktusmulta ovat turvallisia ja sopivia useimmille huonekasveille.
Suurille huonekasveille ei perusteellista mullanvaihtoa tarvitse tehdä vuosittain. Niille riittää, että pintakerrokseen vaihdetaan uusi ravinteikas multa. Kasvi vaihdetaan suurempaan ruukkuun, jos juuripaakku on täynnä juuria ja juuret alkavat kiertyä ruukun pohjalla. Uudeksi ruukuksi valitaan halkaisijaltaan pari senttiä entistä suurempi ruukku.
Mullanvaihdon niksit
Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa. Tarvittava määrä uutta kukkamultaa kostutetaan nihkeäksi erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin desilitra vettä multalitraa kohti.
Kasvin irrotus ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, jos siihen ei ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen. Uuden ruukun pohjalle laitetaan kerros kevytsoraa ja sitten uutta multaa siten, että kasvi voidaan istuttaa entiseen syvyyteensä. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa, joka tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla.
Anna kasvin toipua rauhassa
Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään varjoon ja sen lehtiä suihkutetaan merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti pienissä erissä. Erityisesti varotaan liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla. Normaali kastelu aloitetaan vasta, kun kasvi on päässyt kasvunalkuun eli noin 2 – 3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Lannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta. Lannoitukseen käytetään joko multaan pistettäviä luonnonravinnepuikkoja tai kasteluveteen lisättävää luonnonravinnenestettä.
Jakamalla saadaan uusia yksilöitä
Kasvien jakaminen on yksinkertaisin tapa lisätä ja uudistaa huonekasveja. Kasvit, jotka muodostavat sivuversoja, voidaan jakaa mullanvaihdon yhteydessä. Tällaisia huonekasveja ovat muun muassa anopinkieli, apostolinmiekka, nukkumaija ja vehkat. Juuripaakku jaetaan varovasti osiin terävällä veitsellä ja uudet taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa ravinteikkaaseen multaan.
Pistokaslisäys on mielenkiintoista
Kasvien lisääminen onnistuu myös pistokkaista. Useimmille kasveille maalis-huhtikuu on sopivinta aikaa ottaa pistokkaita. Helposti juurtuvia pistokastaimia saadaan mm. araliasta, juorusta, kissuksesta ja muratista. Versojen tulee olla vahvoja, elinvoimaisia ja terveitä. Pistokkaiksi otetaan noin 8 senttimetrin mittaiset varrenpalat, joista poistetaan alin lehti. Pistokkaaseen tulee jäädä vähintään kaksi lehteä. Pistokas työnnetään kosteaan multaan parin sentin syvyyteen.
Pistokkaiden juurrutukseen sopiva kasvualusta on ilmava ja hiekkapitoinen kaktusmulta. Vasta istutettu pistokas tarvitsee aluksi kosteaa ilmaa ja siksi ruukun päälle laitetaan löyhästi kirkas muovipussi. Pistokasruukku laitetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaisteeseen. Muutaman viikon päästä pistokkaille on kehittynyt juuret ja lehtihangoista alkaa työntyä versoja. Uusi taimi on aloittanut elämänsä.