Peruna elää murrosvaihetta. Arjen kiireessä kuluttajat eivät enää halua jaehdi valmistaa perunaruokia aloittamalla sitä multapottujen kuorimisesta.Toisaalta valmiita tai puolivalmiita tuotteita ei vielä oikein osatakäyttää. Kuluttajia arveluttaa valmisteiden raaka-aineiden alkuperä jaterveellisyys, kertoo asiakaspalvelupäällikkö LIISA HERVONEN RavintoRaisioOy:stä.

Suomalaiset syövät noin 60 kiloa perunaa henkeä kohti vuodessa.RavintoRaisio haluaa osaltaan nostaa kulutusluvut uusille urilletarjoamalla kuluttajille hyvänmakuisia ja kotimaisista raaka-aineistavalmistettuja laadukkaita perunatuotteita. Yritys panostaa helppouteen jaerityisesti lapsiperheiden kiireiden helpottamiseen arkiruuanvalmistamisessa.

Kokin Parhaat valmistetaan suomalaisesra perunasta

Kokin Parhaat -nimellä kulkevissa tuotteissa on vanhoja tuttuja mutta myösuutuuksia. Ovaalinmuotoinen maalaismaisema säilyy pakkauksissa. Lisäksimerkki Kotimaiselta sopimusviljelijältä -kertoo tuottajien ja tehtaanvälisestä yhteistyöstä ja valvotusta tuotantoketjusta. Joutsenlippuhalutaan pitää näkyvästi esillä, koska kotimaisuus on hinnan ohella tärkeinostopäätöksiin vaikuttava tekijä, kertoo markkinointipäällikkö MARJOLEHTINEN.

Pakasteperunamarkkinoiden arvo Suomessa on tällä hetkellä noin 30,5miljoonaa euroa. Eniten kysyntä kasvaa perunasuikaleissa ja -viipaleissasekä lohkoperunoissa.

Vahvat brändit ja kotimaisuus kilpailuvaltteja

Vahvat brandit myös perunatuotteissa ovat RavintoRaision vastausmarkkinoilla tapahtuvaan keskittymiseen ja kilpailun kiristymineen. Raisionruokaperunateollisuuden paras valtti tuontia vastaan on puhdas kotimainenraaka-aine ja siitä valmistetut kuluttajien tarpeiden mukaiset tuotteet,kertoo johtaja JUKKA HILLUKKALA.

Tuotteiden jäljitettävyys on nykypäivän kuluttajille ja asiakkaille yhätärkeämpää. Jukka Hillukkala kertoo, että eräskin englantilainen merkittävälastenruokia valmistava yritys on valinnut Raision perunatuotteet juuriniiden jäljitettävyyden takia. Raision perunatehtaalle Vihantiin tulevastaperunasta valtaosa varastoidaan irtoperunavarastoihin, joita kutsutaanlohkoiksi.

Kuhunkin lohkoon mahtuu noin 10 eri tilan sadot. Näin ollen myös näistälohkoista tuleva peruna on jäljitettävissä kymmenen viljelijäntarkkuudella. Osa perunoista varastoidaan laatikkovarastoon, kussakinlaatikossa on vain yhden tuottajan perunaa. Tiedot yhden laatikonperunaerästä kulkevat sen mukana koko tuotantoprosessin läpi, mutta eivatvielä kuluttajapakkauksiin saakka.

Extranet palvelee tuottajia ja jalostajaa

Raisiolla on noin kaksisataa sopimustuottajaa. Yritys on ensimmäisenäEuroopassa ottanut käyttöön extranetin, jonka kautta noin puolet yrityksensopimustuottajista raportoi huomattavan määrän tieto viljelystä:pinta-alat, lajikkeet, menetelmät sekä käytetyt torjunta- jalannoiteaineet. Verkon kautta viljelijä puolestaan saa muun muassaneuvontaa, koulutusta, uutisia ja tietoa satoanalyyseistä.

Raision ruokaperunatehdas perustettiin vuonna 1961 VihantiinPohjois-Pohjanmaalle. Kipinä perunateollisuuden käynnistämiseen syntyimaailmalta kantautuneista huhuista, että Amerikassa oli ryhdytty kuivaamaanperunaa hiutaleiksi.

Jaa artikkeli