Elokuun nimikkokasveiksi valitut jaloangervo ja koristeomenapuut tuovatväriä ja tunnelmaa pihalle kesän kääntyessä pikkuhiljaa syksyksi.Koristeomenapuiden oksat notkuvat nyt hedelmien painosta. Puiden lempeässävarjossa kukkivat hunajaisesti tuoksuvat jaloangervot.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukaudenkuukaudelle toukokuusta syyskuuhun nimetään oma perenna tai perennasuku sekäpuuvartinen kasvi. Valinnalla halutaan nostaa esiin meillä hyvin kestäviä jakussakin kuussa ajankohtaisia kasveja.

Koristeomenapuissa hehkuu punainen, oranssi ja keltainen

Koristeomenapuut kukkivat alkukesällä. Nyt maisemaa värittävät niidenkeltaiset, oranssit, kirkkaanpunaiset tai viininpunaiset hedelmät ja lehdet.Hedelmien lisäksi esimerkiksi punakukkaisissa koristeomenapuissa on useinmyös häkellyttävän kauniit punertavat lehdet.

Koristeomenapuiden omenat pysyvät kiinni oksissa koko syksyn ja osan talvea.Ne voi halutessaan hyödyntää keittämällä hilloksi ja mehuksi – tai jättäätalvehtivien lintujen ravinnoksi.

Koristeomenapuut viihtyvät auringossa ja paksussa, ravinteikkaassamultakerroksessa. Leveälatvaiset, 4-6 metriä korkeat puut mahtuvat pienillepihoille. Niitä ei tarvitse leikata vuosittain, vain vioittuneet oksatpoistetaan. Sen sijaan riippaoksaiset lajikkeet, kuten neuvoksenomenapuu ja¤Royal Beauty¤ muotoillaan joka kevät, kunnes latvus muistuttaasateenvarjoa.

Talvenkestävimmät koristeomenapuut menestyvät Pohjois-Suomessa. Esimerkiksipunahedelmäinen ¹Peräpohjola¹ kasvaa Rovaniemellä saakka. Punakukkaiset ja-lehtiset ¹Wabiskaw¹ ja ¹Royalty¹ pärjäävät linjalla Nurmes-Oulu.

Jaloangervot viihtyvät siimeksessä

Jaloangervot (Astilbe) viihtyvät parhaiten osittain varjoisassakasvupaikassa, jossa multa pysyy kosteana helteelläkin. Auringon paahde voiruskistaa niiden lehdet. Jaloangervojen koristearvo perustuu sekähienoliuskaiseen, kiiltävään lehdistöön että upeisiin kukintoihin.Kartiomaiset, valkoiset ja punertavat kukinnot ovat runsaimmillaanelokuussa, mutta myöhäisimmät lajikkeet kukkivat vielä syyskuussa. Kukkienmeden makea tuoksu houkuttelee puutarhaan myös runsaasti päiväperhosia.

Hillitysti leviävät jaloangervot soveltuvat erinomaisesti muiden puolivarjonperennojen seuraan, sillä ne eivät tukahduta muita lajeja. Matalat lajikkeetistutetaan reunakasveiksi. Niiden tukevat versot estävät jaloangervojarennompia kasveja kaatumasta käytävälle tai nurmikolle. Useimmatjaloangervot ovat noin puolimetrisiä, mutta suurimmat lajikkeet kasvavatmetrin korkuisiksi.

Jaa artikkeli