”Perinteisten ruokien ohella veden kielelle herauttavat erilaiset wokkiruoat, joiden makunautinto perustuu siihen, että erityyppisiä kasviksia kypsennetään kevyesti ja ne maustetaan hyvin omien makumieltymysten mukaan. Wokkiruoat ovat lisäksi kevyitä ja edistävät terveyttä!

Wokkikokki epäonnistuu harvoin ja ruoka kypsyy myös nopeasti, koska kasvikset pilkotaan ennen kypsennystä siivuiksi, paloiksi tai suikaleiksi. Vaihtamalla mausteita ja kasvisraaka-aineita ruoat saadaan maistumaan ja näyttämään erilaisilta kerta toisensa jälkeen. Varsinaisia lisäkkeitä ei välttämättä tarvita tarjoiluvaiheessa, koska wokkiruoka sinällään on jo hyvin monipuolista. Haluttaessa voidaan tarjota vihersalaattia ja leipää. Ruokajuomaksi sopivat niin vesi, maito, olut kuin kevyehköt valko- ja roseviinit. Lihan avulla ruoasta saadaan haluttaessa tuhdimpaa. Wokkailu sopii jokaiseen kotikeittiöön, mutta onnistuu hyvin myös ulkona grillillä tai nuotiolla esimerkiksi muurinpohjapannulla.

Perusmaku syntyy hyvistä raaka-aineista

Hyvän wokkiruoan perusmaku syntyy öljyssä freesatuista murskatuista valkosipuleista, currystä tai kurkumasta ja soijakastikkeesta. Kypsennyksen loppuvaiheessa ripaus balsamiviinietikkaa, hunajaa ja tuoreita yrttejä viimeistelee wokkiruokanautinnon. Wokattaviksi sopivat erityisen hyvin erilaiset kaalikasvit esimerkiksi vuoden vihannes kukkakaali, sipulit, kesäkurpitsa, peruna, porkkana, sienet, pavut, paprika, herneet ja juurekset. Mukaan esimerkiksi kaalipohjaiseen wokkiin kannattaa vaihteeksi sekoittaa esimerkiksi omenaraastetta makeuttamaan ruokaa. Lohkotut tomaatit ja kurkut tuovat ruokaan puolestaan mehukkuutta.

Yrteistä parhaiten wokkailuun sopivat kaukoidän makuja tuova korianteri ja sitruunaruoho, kiinalainen ruohosipuli, persilja ja rakuuna. Välimeren makuja korostavat puolestaan oregano, timjami ja salvia, jotka sopivat erityisesti tomaattien ja kesäkurpitsojen joukkoon. Tulisen wokin ryydittäjäksi käytetään erilaisia (chili)pippuriseoksia ja suikaloitu jalopenopaprikaa. Auringonkukan siemenet antavat puolestaan purtavaa ja energiaa, joten niitäkin voi ripotella joukkoon kypsentämisen alkuvaiheessa.

Kypsennys kovuusjärjestyksessä

Vihanneswokki valmistetaan niin, että kasvikset pestään, kuoritaan ja suikaloidaan. Yleensä valmistukseen valitaan 4 – 5 erilaista kasvista. Neljän hengen annokseen kasviksia tarvitaan 1 – 1,5 kiloa. Ne lisätään pannulle kuumennetun öljyn ja mausteiden joukkoon kypsymisjärjestyksessä. Ensimmäisenä ”kovimmat” kasvikset kuten juurekset ja sipulit. Viimeisimpänä lisätään ”al dente” -kasvikset, joiden toivotaan rouskuvan hampaissa tai pehmeimmät kasvikset kuten esimerkiksi kiinankaali ja kurkku.

Jos käytetään kalaa, broileria, kalkkunaa tai lihasuikaleita, ne ruskistetaan ensin ja niiden annetaan hautua kasvisten seassa kypsiksi. Täydellinen wokkinautinto on parhaimmillaan heti suoraan kuumalta pannulta annosteltuna. Usein kypsennyksessä syntyvä aromikas tuoksu houkuttelee ruokailijat paikalle, joten siitä vaan herkuttelemaan!”

Jaa artikkeli