Ensimmäiset syyskylmät muistuttavat tänään tulevasta talvesta. Lehtien haravoinnit ja kompostoinnit ovat vielä edessä.

Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi. Biolanilta on tullut uutuustuotteena Talvikuivike. Siihen on lisätty kompostoitumista nopeuttavaa typpeä. Typen lähteenä on kasviperäinen rypsirouhe.

Biolan Talvikuivike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista, kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta. Kuivikkeessa hamppu ja turve imevät tehokkaasti kosteutta itseensä ja tasaavat kompostimassan kosteuseroja. Kuivikkeen sisältämä havupuun kuori pitää kompostimassan ilmavana, mikä on hajuttoman kompostoitumisen edellytys.

Biolan Talvikuivikkeen pakkauskoko on 30 litraa ja sen kuluttajahinta on noin 11 €. Talvikuiviketta on saatavana puutarha-, rauta- ja maatalouskapoista lokakuun alusta lähtien.

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan vinkit talvikompostointiin:

• Kompostorin tulee olla kauttaaltaan lämpöeristetty.

• Biojätettä viedään kompostoriin mahdollisimman usein.

• Kuiviketta lisätään aina biojätteen viennin yhteydessä.

• Kompostoria tulee tyhjentää myös talvella! Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kerralla tyhjennetään korkeintaan kolmasosa kompostorin tilavuudesta.

• Jäähtynyttä kompostia voi virkistää tuomalla kompostoriin ulkopuolista energiaa seuraavilla tavoilla:

o Sekoita noin kolmeen litraan Biolan Talvikuiviketta 0,5−1 l kiehuvaa vettä tai esimerkiksi keiton ylimääräinen liemi. Sekoita tämä massa kompostin pintaosaan. Laita pinnalle vielä kerros kuiviketta.

o Hautaa kompostin pintaosaan kuumalla vedellä täytetty iso vesiastia, esimerkiksi 10 l kanisteri. Vaihda kuumaa vettä kanisteriin muutaman päivän ajan.

Jaa artikkeli