Vuonna 2012 kerättiin ennätysmäärä mustikkaa ja puolukkaa. Poimintatulojakin kertyi huipputulos. Yli puolet myyntiin tulleesta marjasadosta kerättiin Itä-Suomen alueelta. Sienisato sen sijaan jäi viileiden säiden ja sateisuuden vuoksi heikoksi. Tiedot selviävät Maaseutuviraston teettämästä MARSI-tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, joka keräsi tiedot marja- ja sienialan yrityksiltä.
Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa ennätykselliset 25,3 miljoonaa euroa. Vastaava luku luonnonsienillä oli 0,6 miljoonaa euroa. Eniten tuloja poimijat saivat mustikasta (12,2 miljoonaa euroa) ja toiseksi eniten puolukasta (11,6 miljoonaa euroa). Lakan poimijat saivat 1,4 miljoonaa euroa tuloja. Luonnonsienistä herkkutatin poimintatulot olivat 400 000 euroa.
Mustikkaa ja puolukkaa runsaasti, lakkasato heikko
Viime vuonna mustikkasato oli erittäin hyvä ja sitä kerättiin myyntiin 6,8 miljoonaa kiloa. Määrä on ennätyksellinen verrattuna aikaisempiin tutkimuksiin ja samalla kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Mustikkaa poimittiin eniten Itä-Suomen metsistä, 3,7 miljoonaa kiloa. Lapin läänistä poimittiin 1,6 ja Oulun läänin 1,5 miljoonaa kiloa. Kilohintana maksettiin keskimäärin 1,79 euroa. Hinta laski edellisestä vuodesta 62 snt/kg.
Puolukkaa tuli jo toisena vuotena peräkkäin erittäin runsas sato. Myyntimäärä oli ennätykselliset 8,7 miljoonaa kiloa. Poikkeuksellista oli, että mustikan lisäksi puolukkaakin kerättiin eniten Itä-Suomen alueella. Myyntiin tullut määrä oli Itä-Suomessa 4,6 miljoonaa kiloa ja Oulun läänissä 2,8 miljoonaa kiloa. Puolukan kilohinta laski hieman edellisvuodesta.
Lakkasato on ollut heikko jo monena vuotena peräkkäin. Myyntilakkaa kerättiin 112 tonnia. Lakan kilohinta oli 12,93 euroa/kg. Hinta kohosi 3,00 euroa/kg edellisestä vuodesta. Muita luonnonmarjoja tuli myyntiin vähänlaisesti.
Viileä sää verotti sienisatoa
Viileät säät ilman hellejaksoja ja sateisuus eivät olleet luonnonsienille eduksi. Sato jäi heikoksi ja kaikkien sienten myyntimäärät laskivat edellisestä vuodesta.
Eniten kerättiin vientisienenä tärkeätä herkkutattia, lähes 136 tonnia. Suolasienenä käytettäviä rouskuja kerättiin yhteensä 50 tonnia, josta puolet oli haaparouskua ja puolet kangasrouskua. Sieniä oli vielä varastossa satokauden alkaessa, mikä heikensi sienten menekkiä. Kantarelleja myytiin 17,3 tonnia, korvasieniä 13,8 tonnia ja suppilovahveroja 9,0 tonnia. Melkein kaikkien sienten kilohinnat laskivat edellisestä vuodesta.