Viestintäalan tutkimussäätiön Think INK -innovaatiokilpailun on voittanut Agroprint Painettava pelto, joka tarjoaa ekoratkaisuja ruokapöytään. Voittajatiimi saa 100 000 euron pääpalkinnon keksinnön jatkokehittämiseen.

Agroprint on painoteknisesti toteutettu biohajoava viljelykalvo, joka tehostaa viljelyä ja vähentää viljelyn luonnolle aiheuttamaa kuormitusta. Viljelykalvo sitoo itseensä ihanteellisen määrän ravinteita ja vettä, jolloin se soveltuu myös ääriolosuhteisiin ja korkean eroosion maaperään.

Agroprintin ovat kehittäneet Sami Kalliokoski, Sampo Nurmentaus ja Seppo Vanhatalo Metropolia Ammattikorkeakoulun Electria-tutkimusyksiköstä.

Sami Kalliokoski Agroprint-tiimistä uskoo palvelun kiinnostavan puutarha- ja kaupunkiviljelystä sekä ekologisesti tuotetusta ruoasta kiinnostuneita kuluttajia.
– Keksinnön avulla on mahdollista painaa viljelykalvoja eri tarkoituksiin, myös erilaisilla räätälöidyillä kuva-aiheilla varustettuina asiakkaan toiveiden mukaan. Painamalla siementen päälle ennustettavasti hajoava kalvo, voidaan hallita eri lajikkeiden taimettumisnopeutta. Tämä on monen kotipuutarhurin unelma, Kalliokoski näkee.

Viestintäalan tutkimussäätiön puheenjohtaja Timo Ketonen näkee keksinnössä runsaasti kansainvälistymispotentiaalia.
– Agroprint tarjoaa ekologisen vaihtoehdon pienimuotoiseen viljelyyn ja tuoreen toimintakonseptin, joka tukee painotoimialan kehitystä sekä kestävän kehityksen arvoja, sanoo Ketonen.

Think INK -kilpailun yhdeksästä finalistista kaksi sai lisäksi kunniamaininnan. Kunniamaininta myönnettiin Stafix Oy:n kehittämälle digitaalisesti painettavalle tai tulostettavalle staattiseen varaukseen perustuvalle kalvolle, joka kiinnittyy mille tahansa pinnalle ilman liimaa. Kunniamaininnan sai myös Kinected Stories, moderniin puhe- ja liikkeentunnistusteknologiaan perustuva peli, jossa perinteinen painettu kirja yhdistyy interaktiiviseen sisältöön.

Jaa artikkeli