Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kasvinsuojeluaineiden käyttäjiä tarkkaavaisuuteen tuoteväärennösten varalta. Euroopan kasvinsuojelujärjestön ECPA:n (European Crop Protection Association) mukaan parin viime vuoden aikana EU:ssa ja lähialueilla on takavarikoitu satoja tonneja kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä. Kasvinsuojeluaineita hankkivan pitää muistaa myös, että toisesta maasta ostettuja valmisteita ei saa käyttää Suomessa.

Suomessa viranomaisten tietoon on tullut vain joitain tuoteväärennöstapauksia. Toisaalta ei ole varmuutta, mikä on markkinoiden todellinen tilanne väärennösten suhteen.

Tuoteväärennösten määrä maailmalla on kasvanut rajusti viime vuosina. Väärennöksien pakkaukset muistuttavat alkuperäisiä pakkauksia niin hyvin, ettei ostaja yleensä pysty havaitsemaan tuotetta huijaukseksi pakkauksen perusteella. Väärennetty kasvinsuojeluaine voi joskus poiketa alkuperäisvalmisteesta vain vähän. Tästä huolimatta ei ole takeita siitä, että väärennös olisi työntekijän, ympäristön tai kuluttajan kannalta turvallinen. Tuoteväärennös voi sisältää esimerkiksi jäämiä toisesta tehoaineesta, epäpuhtauksia tai jopa kokonaan väärää tehoainetta.

Väärennettyjä kasvinsuojeluaineita yritetään usein myydä verkkokaupoissa tai suoraan pakettiautosta maaseudulla. Viljelijä ei voi tietää, miten ulkomailta hankittu valmiste käyttäytyy täkäläisissä oloissa. Sato voi tuhoutua tai siihen voi jäädä sallitut enimmäismäärät ylittäviä määriä jäämiä.

Verkkokaupat ovat ongelmallisia niin maanviljelijän kuin kotipuutarhurinkin kannalta. Ulkomaisissa verkkokaupoissa myydään valmisteita, jotka eivät ole sallittuja Suomessa. Tukes muistuttaa, että Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita ja että pakkauksista pitää aina löytyä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Hyväksytyt valmisteet löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Linkki:KLIKKAA REKISTERIIN

Jaa artikkeli