Elintarvikelainsäädännön muutokset helpottavat itse viljeltyjen kasvisten myyntiä. Kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan esimerkiksi paikalliselle vähittäismyymälälle ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. Myöskään maatilojen vähäisestä kasvisten, marjojen ja hedelmien suoramyynnistä ei enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta.

Ylitarkastaja Pirjo Korpela maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että kotitarveviljelijä voi myydä itse tuottamiaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä kotona tai torilla.

– Tuotteita saa toimittaa myös paikalliseen vähittäismyyntiin. Esimerkiksi itse viljeltyjä uusia perunoita voi myydä paikalliselle vähittäiskaupalle. Myös oman omenasadon myyminen tai lahjoittaminen paikalliseen päivä- tai vanhainkotiin on mahdollista. Samat mahdollisuudet koskevat myös luonnonvaraisia marjoja ja sieniä.

– Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostusta lainsäädännön helpotukset eivät koske. Esimerkiksi hillojen tai mehujen valmistuksesta on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle, muistuttaa Korpela.

Maatilojen ei enää tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta, jos omia alkutuotannon tuotteita myydään pienimuotoisesti suoraan kuluttajille. Tuottaja voi myös itse myydä tuotteitaan torilla. Alkutuotantoon lasketaan kuuluvaksi alkutuotannon tuotteiden toimittaminen seuraavaan elintarvikehuoneistoon, joko jatkojalostukseen tai vähittäismyyntiin.

Elintarvikelain muutoksen tarkoituksena on vähentää elintarvikealan toimintaan liittyvää byrokratiaa ja lisätä joustavuutta. Valtioneuvoston asetuksessa eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista (VNa 1258/2011) säädetään eräiden alkutuotannon ja elintarvikehuoneistojen toimintojen osalta, milloin toiminta on niin rajoitettua, että valvonnassa voidaan noudattaa kevyempää menettelyä.

Lue Eviran ohje: Mikä muuttui elintarvikelaissa ja muutosten vaikutukset kasvikunnan tuotteiden alkutuotannolle

Valtioneuvoston asetus (VNa 1258/2011)eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista

Jaa artikkeli