Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kevään juhlienjärjestäjiä välttämään ulkomaisten pakastevadelmien käyttöäkuumentamattomina. Eri puolilla maata on viime vuosina esiintynytuseita norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneenulkomaisista pakastevadelmista.

Evira kehottaa kuluttajia, pitopalveluyrittäjiä ja leipomoitatarkistamaan hankkimiensa pakastevadelmien alkuperän jaruokamyrkytysten välttämiseksi käyttämään ulkomaiset vadelmat vastariittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevatpakastevadelmat tulee joko keittää tai ainakin pitää kuumanavähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari muistuttaa, että elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, josalkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan.

– Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, jotenpelkkä pakkaajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaantarkistamista.

Pihlajasaari epäilee, että virukset pääsevät marjoihin saastuneenkasteluveden välityksellä.

– On myös mahdollista, että tartuntajohtuu poimijoiden huonosta käsihygieniasta. Pakastaminen säilyttäävirukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetäänsulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästikuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Evira suosittelee kotitalouksille, pitopalveluille jaleipomoille, että kevään valmistujaisjuhlien täytekakkuihin eikäytetä ulkomaisia vadelmia kuumentamatta.

Lisäksi Evirasuosittelee juhlien järjestäjille, että juhliin ei hankita kakkuja,ei myöskään pakastekakkuja, jotka on koristeltu ulkomaisillavadelmilla, ellei kakuissa ole merkintää, että marjat onkuumennettu.

Jaa artikkeli