Suomen vuoden 2011 tilaviiniksi valittiin viime viikolla heinolalaisen Viini-Heila Oy:n valmistama Pihamaan Viherkuohu. Ammattilaisraati piti kuivahkoa, hiilihapotettua viherherukkaviiniä edustavana, täyteläisenä ja helmeileväksi tuotteeksi hyvin sopivana juomana. Kuudenteentoista Suomen Tilaviini -kilpailuun osallistui 6 tilaviiniyrittäjää yhteensä 28 eri tuotteella.

Tämän vuoden kilpailu oli kahden marjaviininvalmistajan juhlaa, sillä kaikki ykkössijat menivät joko Viini-Heilan tai elimäkeläisen Mustila Viini Oy:n tilille. Molemmat viinitilat ovat pärjänneet kisassa myös aiempina vuosina. Viime vuonna vuoden tilaviiniksi nimettiin Viini-Heilan emoyrityksen, Päijät-Hämeen Kalkkisissa sijaitsevan Viini-Pihamaan valmistama valkoherukkainen Pihamaan Valkoinen.

Viini- ja Puutarhatila Pihamaan isäntä Janne Pihamaa kertoo, että voitto tuntuu lämpimältä ja sillä on aiempina vuosina ollut selvää taloudellista merkitystä tilan viinien myynnille.

Laatuluokitusta kuudessa sarjassa

Suomen viiniyrittäjät ry:n ja Hämeen ammatti-instituutin Lepaalla järjestämä kilpailu koostui kuudesta sarjasta. Vuoden tilaviini Viherkuohu voitti ensin oman helmeilevien juomien sarjansa. Tällä kertaa klassisella kuohuviinimenetelmällä valmistettujen juomien sarjaan ei tullut osanottajia.

Korkeimmat pisteet ruokaviinien sarjassa sai Viini-Heilan mustaherukkainen Pihamaan punainen. Seurusteluviinit voitti Mustila Viinin makea Syysunelma, joka on valmistettu omenasta ja viherherukoista. Jälkiruokaviinien sarjan voitti Viini-Heilan valmistama Pihamaan Jalovadelma ja liköörisarja meni Mustila Viinin Lakkaliköörille.

Tilaisuus oli samalla tilaviinituotteiden laatuluokitustilaisuus, jossa tuotteet saattoivat saada kulta-, hopea- tai pronssimitalipisteet. Kuusihenkinen raati arvioi Viherkuohun hopeamitalipisteiden arvoiseksi. Kilpailussa 8 tuotetta saavutti hopeamitalipisteet ja 12 tuotetta pronssimitalipisteet.

Arvioinnissa käytettiin kansainvälistä 0 – 20 pluspisteen menetelmää, jossa tuotteesta arvioidaan sokkomaistatuksessa aistinvaraisesti sen ulkonäkö, tuoksu, flavori ja kokonaisvaikutelma.

Arvioista vastasivat tuotekehityspäällikkö Paula Arki Oy Roberts Ab:sta, viiniyrittäjä Taina Hallman Alahovin viinitilalta, viiniharrastaja, tuotanto-AD Antti Kulonen Mainostoimisto Ständistä, konsultti, viini ja ruokakirjoittaja Jouko Kääriäinen, hallituksen puheenjohtaja Ossi Leväinen Suomen Alkoholitukku Oy:stä ja apulaisravintolapäällikkö Juha-Pekka Matilainen Ravintola Nokasta. (Ruokatieto)

Jaa artikkeli