Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan johtama Suomen maabrändivaltuuskunta julkisti marraskuun 25. päivänä ”Tehtävä Suomelle” -nimisen raporttinsa. Työryhmän keskeinen ajatus on tehdä Suomesta maailman ongelmanratkaisija vuoteen 2030 mennessä.Työryhmällä oli antaa yli sata tehtävää. Sen mielestä esimerkiksi puolet ruokatuotannosta tulisi olla luomua. Järvivedet pitäisi puhdistaa juomakelpoiseksi ja vuosittain Suomessa järjestettäisiin rauhan sovittelun Ahtisaari-päivät.

Valtuuskunnan mukaan lähiruoka on tämän hetken voimakkain ruokatrendi. Seuraava askel lähiruoasta on luomuruoka. Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin. Luomun idea ulottuu pellolta aina valmiisiin elintarvikkeisiin.

Luomutuotannon lisäämisessä kyse on ennen kaikkea suomalaisen maatalouden uuden strategisen suunnan löytämisestä. Luomutuotannosta on syytä tehdä pikemminkin standardi kuin poikkeus. Sen avulla voidaan nostaa maatalouden jalostusarvoa ja lisätä paikallista vaurautta. Se ei tarkoita teknologisen kehityksen hylkäämistä, pikemminkin päinvastoin.

Lisäksi mukaan tulee aktivoida suomalainen elintarviketeollisuus, jolle puhdas suomalainen ruoka ja siitä kehitettävät jalosteet ovat merkittäviä markkinointi- ja vientivaltteja. Taloudellisesti kannattavasta ja vesistöjen ja muun ympäristön kannalta parhaasta mahdollisesta luomutuotannosta tehdään Suomelle strateginen tavoite, jonka toteuttamisessa mukana on koko arvoketju. Luomu ei ole näperrystä, vaan vakavaa tuotantoa, jota toteutetaan sekä pienessä että suuressa mittakaavassa. Tavoitteen toteuttaminen luo Suomeen uuden vahvan luonnonvaraklusterin, toteaa brändivaltuuskunta raportissaan.

Koko raportti on luettavissa alla olevasta linkistä

LATAA TEHTÄVÄ SUOMELLE

Jaa artikkeli