Tämän kesän merkittävin trendi kotipuutarhoissa ovat erilaiset hyötykasvit. Erityisesti kokeileva ja monimuotoinen keittiöpuutarha lukuisine lajikkeineen kiinnostaa yhä useampia. Koristekasveista suosiotaan kasvattavat perinteisten ruusujen, hortensioiden ja syreenien uudet sekä uudestaan löydetyt lajikkeet. Näin toteaa Suomen Puutarhakauppiaat ry:n puheenjohtaja Sami Pihkoluoma kertoessaan vuoden 2010 puutarhatrendeistä Oma Piha –messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Hyötykasvit tulevat nyt voimakkaasti myös kaupunkipihoihin ja parvekkeille. Kotipuutarhurin innostuksesta riippuen keittiöpuutarhaa voi edustaa yksinkertainen yrttiruukku terassilla tai kaunis kasvihuone pihan paraatipaikalla. Petunia-amppelin voi vaihtaa makoisaan mansikka-amppeliin ja köynnöskehikkoon kylvää vaikkapa satoisaa salkopapua.

Tämän päivän keittiöpuutarhassa pyritään kauneuteen ja visuaalisiin näkymiin. Niin ruukkuistutuksissa kuin avomaallakin on tärkeää, että kasvit sopivat sekä habitukseltaan, että väritykseltään yhteen. Trendikästä on myös ennakkoluuloton koriste- ja hyötykasvien yhdistely. Värikkäät, näyttävät vihannekset saa nyt kylvää perennapenkin aukkopaikkoihin ja pensasmustikat istuttaa hortensioiden seuraan. Perinteisistä hyötykasveista kuten vaikkapa pavuista, kaaleista ja tomaateista on saatavilla lukuisia eri muotoisia ja värisiä lajikkeita. Hyötykasvien koristeellisuutta ja herkullisuutta arvostetaan nyt enemmän kuin satoisuutta.

Perinnekasveja ja maalaisromantiikkaa

Koristekasveissa arvostetaan nyt perinteisten ruusujen, hortensioiden ja syreenien uusia, helppohoitoisia ja runsaskukkaisia lajikkeita. Aloittelevatkin harrastajat osaavat jo vaatia koko kesän kukkivia jalohortensioita, omajuurisia terveitä ja kestäviä ruusuja sekä helppoja ja näyttäviä perinnesyreenejä.

Köynnöksiä istutetaan nyt perinteisestä poiketen; villiviinillä verhoillaan kallio, köynnöshortensia kiipeää kuuseen ja kärhöt kukkivat omenapuussa. Myös viiniköynnöksiä nähdään talojen eteläseinustoilla ja pergoloissa kuten Etelä-Euroopassa konsanaan. Pikkupuiden ja erilaisten havukasvien valikoima kasvaa ja uskaliaat harrastajat uhmaavat menestymisvyöhykkeiden rajoja kokeillessaan uutuuksia.

Maanpeitekasvien, erityisesti perennojen, suosio jatkuu sillä harrastajat osaavat nyt käyttää kasveja monessa kerroksessa. Samoin erilaiset, luonnonmukaiset katetuotteet kuten koristekivet ja kuorikatteet jatkavat suosiotaan kotipihoissa. Luonnonkiven käyttö puutarhan lattioissa ja koriste-elementteinä on niin ikään nousussa.

Vastuullisuus ja ekologisuus on toivottavaa ja trendikästä puutarhanhoidossa kuten kaikessa muussakin elämisessä ja harrastamisessa. Kotipuutarhassa tämä tarkoittaa muun muassa lähitaimistolla tuotettuja kasveja, kierrätystuotteiden käyttöä sekä luonnonmukaista kasvinsuojelua.

Jaa artikkeli