Lähiruokaviestin yhteydessä järjestettiin 4.9 Turun torilla lähiruokatapahtuma. Mukana oli lähiruuan tuottajia, ruokahankinnoista vastaavia ja ravitsemusalan asiantuntijoita. Juontajana toimi Sari Tamminen. Puheet, esitelmät ja osa esittelyistä pidettiin torilavalla. Maistatusta ja muuta yleisövalistusta annettiin telttakatoksen alla,.

Kasvikset olivat hyvin esillä tapahtumassa. Paula Achrenin hedelmätarhan maistattamat omenat saivat monet tulemaan telttaan toisenkin kerran! Ketolan puutarha maistatti kurkkua. Salaattia oli esillä peräti kolmella tuottajalla. Oksasen puutarha maistatti vähän erikoisempia salaattikasveja eli rucolaa ja viinisuolaheinää. Sorrin puutarhalla oli salaattien ohella esillä monia muitakin avomaan- ja kasvihuonevihanneksia. Lindrothin puutarha esitteli monia vihanneksia sekä yrttipakkauksia ja suomalaisittain harvinaista kasvista eli latva-artisokkaa.

Louna-Food on Turun yliopiston brändi, jonka alla he auttavat ravinnon tuottajia kehittämään ja markkinoimaan tuotteitaan. Torilla he tekivät kuluttajakyselyä ja keräsivät nimiä lähiruoka-adressiin, jossa kannatetaan lähiruuan käytön lisäämistä koulujen ja päiväkotien ruokaloissa. Kyselyyn osallistuneille jaettiin Vihannes-Laitilan porkkanapusseja.

Torilavalla Sari Tamminen haastatteli lähiruuan tuottajia mm. Annukka ja Pasi Ketolaa. Ravitsemusalan asiantuntijana hän jututti Turun terveydenedistämisyksikön ravitsemusterapeuttia Marjut Hakala-Pihlajaa, joka kehotti kaikkia nauttimaan monipuolista ja mahdollisimman tuoretta ravintoa. Myös ruokahankinnoista vastaavat, jotka edustivat kunnallisia ja yksityisiä suurtalouksia, vakuuttivat suosivansa mahdollisimman lähellä tuotettuja ruokatarvikkeita.

Tilaisuus sai huomiota myös paikallisen median taholta, mm. Turun Radio haastatteli useita tapahtumaan osallistuneita henkilöitä ja Turun Sanomat nosti esille tilaisuudessa esiintyneen ja torilla päivittäin perunoita ja vihanneksia myyvän Jari Rainion, joka on saanut lempinimen Tori-Elvis.

Varsinainen lähiruokaviesti saapui torille vasta illansuussa ja sitä vastaanottamassa oli mm. Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Tilaisuudessa luovutettiin päivällä kerätty adressi kaupungin edustajille.

Jaa artikkeli