Viileä alkukesä on viivästyttänyt kotimaisen mansikan markkinoille tuloa. Mansikka näyttää tässä vaiheessa kypsyvän ainakin viikon normaalia myöhemmin. Kun juhannuskin on aikainen, ei kotimaista mansikkaa ole tarjolla niin useissa myyntipisteissä kuin yleensä.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mansikkaa alkaa tulla markkinoille juhannuksen jälkeen Etelä-Suomen alueelta, mutta määrät ovat viileiden säiden johdosta aluksi vähäisiä.

Mansikkasadon määrän arvioidaan olevan 10 – 12 miljoonaa kiloa. Lajikkeista kypsyy ensin Honeoye ja sitten peltojemme valtalajike Polka. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että kasvustojen talvella kokemat myyrävauriot jäivät paikallisiksi, eivätkä vaikuta kovin paljon valtakunnan kokonaissatomäärään.

– Edellytykset sadon onnistumiselle ovat muutoin kohtalaisen hyvät, jos poiminnan aikaisissa säissä ei tapahdu rajuja heilahteluja, Salo toteaa.

Alkuperämaa ja viljelijä kerrottava myyntipaikalla

EU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi laatikoissa tulee olla viljelijän tai pakkaajan nimi ja osoite.

Epätarkkuudet alkuperämaan ilmoittamisessa ovat tyypillisiä nimenomaan alkusadon aikaan.

Jaa artikkeli