Edesmenneellä legendaarisella televisiopersoona Niilo Tarvajärvellä oli ohjelma, jonka nimi oli Laatikkoleikki. Sillä hankittiin muistaakseni muun muassa kymmenen Saab-merkkistä autoa poliiseille.

Heittolaatikolla ei ole yhtä yleviä päämääriä, mutta alkuhämmästyksen jälkeen kaupunkilainen alkoi ymmärtää, mitä se tarkoittaa.

Muuttaja joutuu aina tekemään useita ilmoituksia eri paikkoihin saadakseen asiat toimimaan. Kun Helsingistä lähtee, ei heti voi luopua sikäläisestä paikallislehdestä.

No hyvinhän tuo kävi. Posti tuo lehden ja muut lähetykset naapurin vieressä sijaitsevaan postilaatikkoon noin kello yksitoista. Siis varsin varhain. Usein ihmiset ovat kokoontuneet seurustelemaan postilaatikoiden tienoille ja se on hieno tapa. Silloin vaihdetaan kuulumiset.

Sitten meninkin ihan ymmälle. Viikonvaihteen lehtiä ei löytynyt lootasta.Soitin palvelunumeroon, josta kysyttiin, että mikäs se teidän heittolaatikon numero on? Mikä heittolaatikko, mikä numero? Olin ihan mykkänä.Sitten minua valistettiin. Ystävällinen ääni puhelimessa kertoi, että jossain teidän lähitienoilla on heittolaatikko, johon lehdet sananmukaisesti heitetään sekä lauantaina että sunnuntaina.

Mä mistä löytäisin sen laatikon, tuon lodjun tuiki tärkeän?Eihän siinä auttanut muu kuin lähteä kävelemään. Löytyihän se, 400 ja jotain oli numero. Siitä tulikin hyvä puolen kilometrin lauantain ja sunnuntain lenkki milloin missäkin kunnossa olevalla pikkutiellä. Mutta en valita. Muillakin on heittolaatikoita. Ja salaisuutena voin kertoa, että omaa lehteä hakiessa voi vilkaista vaikka vähän naapurin Karjalaista.

Toisin kuin Länsirannikolla, täällä on yli puoli metriä lunta. Puut roikkuvat paakkuuntuneen valkoisen kiteen painosta ja maisema on kaunis. Hirvipeijaiset on pidetty aikaa sitten. Jäniksiä ei ole kun minunkin pihalla asusteleva ilves nappaa ne suihinsa. Heittolaatikossakin on välillä niin paljon lunta, että aviisia joutuu kuivattelemaan muurin kyljessä.

Ja miten ihanalta tuntuukaan asua maassa, jossa on samaan aikaan tarjolla alkavaa kevättä ja lumista susirajaa, se on lahja, josta kannattaa olla kiitollinen.

Jaa artikkeli