Kotimaiset Kasvikset ry on uudistanut kasvisruokiin painottuvan, 900 ruokaohjeen nettikeittokirjan. Se löytyy osoitteesta www.kasvikset.fi. Keittokirjan kokeilluissa ruokaohjeissa tärkeintä on maku. Ohjeiden laadinnassa on lisäksi otettu huomioon yleiset ravitsemussuositukset, ja makua haetaan ruuan raaka-aineista, kasviksista, yrteistä, täyteläisistä liemistä ja mausteista välttäen liiallista rasvan, suolan ja sokerin käyttöä. Rasvan käytössä suositaan kasvirasvoja.

Useat ohjeet ovat saaneet entistä kuvaavamman otsikon. Raaka-aineluettelot etenevät käyttöjärjestyksessä ja ohjetekstit toimintajärjestyksen mukaan. Ohjeiden ryhmittely on uudistettu niin, että reseptit on helppo löytää. Ruokaryhmiä on 19 ja pääraaka-aineryhmiä 15. Ruokaohjeet listataan myös aakkosjärjestyksessä.

Keittokirjan ohjeet on suunniteltu tavallista sekaruokavaliota noudattavalle, mutta uusi ryhmittely tuo selkeästi esiin myös lakto-ovovegetaariset ja vegetaariset reseptit. Suomalaiseen kasvisten käyttöön on haettu uusia tuulia esimerkiksi Välimeren, Intian ja Aasian keittiöistä, jotta saataisiin vaihtelua.

Kotikokkaajien innostamiseen tähtäävän keittokirjan käytettävyyttä lisää se, että suuri osa ruokaohjeista on kuvallisia.

– Ohjeiden toivotaan madaltavan kynnystä tutustua itselle tuntemattomiin kasviksiin. Myös entuudestaan tuttuja kasviksia halutaan nostaa esiin tarjoamalla niille uusia käyttötapoja, kertoo Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen.

Jaa artikkeli