Ruotsin puolelle kannattaa suunnistaa pidemmäksikin aikaa kuin vain päiväksi, ja aikaa viettää myös Tukholman ulkopuolella. Paikallisbussin taksalla pääsee Roslagenin viehättävälle seudulle Tukholmasta pohjoiseen. Aluetta täplittävät hyvin säilyneet maatalot, ruukkikylät, ruukinkartanot ja niiden puutarhat.

Norrtälje on oivallinen tukikohta, ja on pikkukaupungissä itsessäänkin katsottavaa. Kun kaupat ja museot ovat väsyttäneet jalat, on hyvään kahvilaan mukava istahtaa.

Ei mihin tahansa kahvitupaan, sillä En liten Smula (suomeksi pikku murunen) on valittu vuoden teehuoneeksi, lukuisia kertoja vuoden konditoriaksi, ja sen suussasulavat leivonnaiset ovat maan- elleivät peräti maailmankuuluja.

Putiikin ja yläkerran pikku teehuoneen sisustus muuttuu vuodenkierron myötä, ja vaikka ulkona sataisi räntää, on tunnelma lämmin. Pikkuruisen kahvisalongin pienet ruutuikkunat ja tunnelma ovat kovin ”mysiga”, joka on niin ruotsalainen asia ettei sille tahdo löytyä suomenkielistä vastinetta! Söpö, viihtyisä, kodikas, miellyttävä… Liekö meillä mitään niin sievää kuin naapurimaan astridlindgrenmäiset pikkukaupungit?

Ai niin, tarjoaa En liten Smula majoitustakin. Yhden huoneen hotellissa, Ruotsin pienimmässä.

En liten Smula, Tillfällegatan 8,
761 30 Norrtälje

Jaa artikkeli