Kohta on kesälomien aika. Silloin pihalle tarvitaan kasvien ja kalusteiden lisäksi myös pelejä. Lapsia ei voi joka päivä patistaa kitkemään porkkanamaata, ja aikuisistakin on mukava leikkiä ja pelata pihalla.

Erityisesti aikuisten mieleen on rauhallistempoinen shakki. Pihan shakkilauta on helppo itse rakentaa kahdenvärisistä betonilaatoista, tai ruudukon voi maalata valmiin laatoituksen tai puuterassin päälle. Shakkilaudassahan on 8 x 8 ruutua, eli yhteensä 64. Ruutujen ei ole mikään pakko olla mustia ja valkoisia, vaan värit voi keksiä itse.

Kummankin armeijan pelinappuloiden värin voi myös itse valita, perinteiset värit ovat pelilaudan tavoin musta ja valkoinen, mutta esimerkiksi punaistakin on käytetty paljon. Armeijan voi krouvisti veistää puupölkyistä. Kumpaankin joukkueeseen tarvitaan 8 sotilasta, 2 tornia, 2 hevosta, 2 lähettiä sekä kuningas ja kuningatar.

Lapsia viehättää liikkuvampi peli. Erilaiset kirkonrotat, vettä kengässä- ja väri –leikit sujuvat ilman erityisiä tarvikkeita, tosin mehutarjoilu juoksun hengästyttämille leikkijöille on välillä tarpeen.

Vanhanajan kroketti on mukava koko perheen peli. Peli vaatii tasaisen nurmikentän, jonne kaariportit asennetaan. Kullakin pelaajalla on oma pallo, jota lyödään mailalla porttien läpi, joko radan päähän sijoitetulle kepille asti tai sen ympäri ja vielä takaisin alkupisteeseen, jos halutaan oikein pitkä peli.

Jaa artikkeli