Suomalaisten marjojen vienti on mukavassa noususuunnassa – myös kosmetiikan muodossa. Kansainvälistä mainetta niittäneen Lumenen tuotteissa käytetään lähinnä siemenöljynä mustikkaa, lakkaa, karpaloa, tyrniä ja puolukkaa sekä katajanversouutetta.

Lumene Groupin toimitusjohtajan Tapio Pajuharjun mukaan Lumenella on Suomessa noin puoli tusinaa marjaraaka-aineen välittäjää, joilla taas on omat alihankkijansa. Lumenen käyttämää siemenöljyä saadaan pääosin elintarviketeollisuuden sivuvirrasta.

– Marjaraaka-aineemme ovat poikkeuksetta Suomesta, Pajuharju totesi IIR Finlandin järjestämässä Vähittäiskauppa ¤08-seminaarissa.

Lumenella on parhaillaan meneillään elintarvikealan kanssa yhteistyötä, jonka yksityiskohtia Pajuharju ei vielä suostu paljastamaan. Sisäisesti käytettäviä tyrninsiemenöljykapseleita on Pajuharjun mukaan Lumenen valikoimissa jo nyt.

– Oulun pohjoispuolella kasvavan mustikan on havaittu olevan kosmetiikassa kymmenen kertaa tehokkaampaa kuin esimerkiksi Saksassa kasvavan mustikan, Pajuharju puolestaan toteaa.

Partnerit ja erilaistuminen menestyksen salaisuuksia

Lumene Groupin tärkein vientimaa on Venäjä, ja sillä on tytäryhtiöt Virossa, Latviassa, Norjassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Yhteistyö yhdysvaltalaisen partnerin CVS/pharmacyn kanssa käynnistyi vuonna 2001, kun CVS/pharmacyn edustajat marssivat Lumenen messuosastolle. Lumene ja yhdysvaltalainen supermarketketju Target taas tekivät yhteistyösopimuksen vuonna 2007. Yhteistyö kasvatti Lumenen myyntipisteiden määrän Yhdysvalloissa yli 7 000:een.

Lumene alkoi viedä tuotteitaan viime vuonna myös Chileen. Kun Latinalaisen Amerikan suurin drugstore-ketju FASA halusi Lumenen tuotteita valikoimiinsa, ehdotus tyrmättiin aluksi täysin. Chileläiset olivat kuitenkin sinnikkäitä ja perustelivat valintaansa sillä, että Chilessäkin on neljä vuodenaikaa samoin kuin Suomessa.

Lumenen ihonhoitotuotteita myydään nyt Chilessä noin 350 myymälässä. Ensi syksynä tuotteita aletaan myydä myös Meksikossa ja vuonna 2009 Perussa. Myös Aasia ja Keski-Eurooppa kiinnostavat Lumenea, mutta sopivia partnereita ei ole vielä löydetty.

– Menestyäkseen on oltava rohkeasti erilainen. Partnerit ja erilaistuminen ovat menestyksemme salaisuudet, Pajuharju toteaa.

Hänen mukaansa Lumenen tuotteita voi viedä suuressa mittakaavassa ulkomaille käytännössä ainoastaan partnerin kautta ja heidän ehdoillaan. Partnereiden motiivina yhteistyöhön on erilaistuminen.

– Monesti maailmalla ihmetellään, onko lakkaa oikeasti olemassakaan. Seuraavaksi kysytään, minkä kokoisella puimurilla niitä kerätään. Lakkahan kerätään meillä monien yllätykseksi käsin, Pajuharju kertoo. (Finfood)

Jaa artikkeli