Lumimyräkkä pyyhkäisi maamme yli kaakosta alkaen 25. ja 26. maaliskuuta. Luntatuprutteli parin päivän aikana monin paikoin 10 – 30 senttiä. Etenkin maaneteläosassa on mitattu nyt monin paikoin talven suurimpia lumensyvyyksiä.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan esimerkiksi Iitissä lunta kertyi viimepäivien aikana 31 cm, Anjalankoskella 30 cm ja Helsingin Kaisaniemessäkin 18 cm.Vaikka paikoin on mitattu talven suurimpia lumensyvyyksiä, ei lunta silti olevuodenaikaan nähden erikoisen paljon. Lumisateiden ansiosta päästiin kuitenkinlähelle keskimääräisiä arvoja. Maan itäosassa lunta on tällä hetkellä hiemankeskimääräistä enemmän.

Lumipyryn lisäksi myös tuuli oli myräkän aikana voimakasta. Merellä mitattiinmyrskylukemia ja kovimmat tuulen puuskat ylittivät 30 metriä sekunnissa. Myössisämaassa tuulenpuuskat olivat kovia.

Tällaisia lumipyryjä sattuu vielä maaliskuussa muutaman vuoden välein, jotentilastojen mukaan mitenkään harvinaisesta ilmiöstä ei ole kyse. Ennätyksellisenleudon ja varsin vähälumisen talven jälkeen tällainen maaliskuinen talvisäätuntuu kuitenkin erikoiselta.

Sää lämpenee loppuviikosta
Helsinki-Vantaalla päivän ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin viime vuonna 27.maaliskuuta 17,5 astetta. Ilmatieteen laitoksen torstaina 27. maaliskuutalaatiman ennusteen sää lämpenee ainakin muutamaksi päiväksi, mutta vastaaviinlämpötiloihin ei maaliskuun puolella tänä vuonna ylletä. Viikonloppuna jaalkuviikosta päivän ylin lämpötila nousee yli +5 asteen suuressa osassa Suomea.Lähinnä Pohjois-Lapissa jäädään enimmilläänkin alle +5 asteen. Öisin on yleensäheikkoa pakkasta ja sateet ovat melko vähäisiä.

Jaa artikkeli