Etelärannikolla on vetistä, on. Metsätöihin ei pääse kun maa on yhtä velliä. Hedelmätarhan keskelle on muodostunut lampi. Vetisyys on huono uutinen hedelmäpuille.

Kostea sää lisää puiden riskiä sairastua sienitauteihin. Siksi niiden leikkausta ei kannata vielä suorittaa tässä kuussa, ei ehkä ensi kuussakaan jos sama sää jatkuu. Toukokuu on tilastollisesti vuoden kuivin kuukausi Suomessa, ehkä leikkaus kannattaa jättää huhtikuulle jos suinkin pystyy. Silloin sienitaudit eivät pääse rehottamaan niin paljoa, kun niiltä puuttuu sopiva ilmankosteus.

Toisaalta sanotaan, että kovana pakkastalvenakaan ei pitäisi vielä tähän aikaan leikata, jotta pakkanen ei pääse leikkaushaavoihin. Ylimalkaan kuulostaa siltä, että leiikaukselle sopivin ajankohta olisi vasta myöhemmin keväällä. Kotipuutarhureille säähän mukautuminen on varmasti helpompaa kuin ammattiviljelijöille, joilla on suururakka. Se täytyy hoitaa silloin kuin voi ja työvoima on saatavilla.

Lauha, kostea talvi lisää sienitautien riskin lisäksi myös tuholaisriskiä. Tuholaiset selviytyvät lämpimän talven yli, siinä kun kylmä pakkastalvi veisi ne mennessään.

Puhutaan ilmastonmuutokseen varautumisesta. Kosteat talvet opettavat, että hedelmätarhaa ei kannata perustaa notkelmaan. Viime aikojen kosteina talvina vesi on kerääntynyt tarhan keskelle. Juuret eivät silloin saa happea. Loiva rinne olisi parempi.

Jaa artikkeli