Kotimainen tavallinen metsäkuusi (Picea abies) on säilyttänyt asemansa yleisimpänä joulupuuna suomalaiskodeissa. Suomessa kasvatettu kuusi on myös ekologinen vaihtoehto verrattuna kaukaa kuljetettuun, jopa hormoneilla käsiteltyyn tuontikuuseen tai luonnonvaroja haaskaten valmistettuun ja Kaukoidästä kuljetettuun muovikuuseen. Suomalainen kuusi on myös tuore ja tuoksuva, korkeintaan neljä viikkoa ennen joulua kaadettu, kertoo puheenjohtaja Heini Katajisto Joulupuuseurasta.
– Kotimaisista joulupuumetsistä toki löytyy myös muita lajeja: serbiankuusi, mustakuusi ja hopeakuusi ehkä yleisimpinä. Nämäkin ovat kotimaisia kuusia silloin kun ne ovat Suomessa joulupuiksi kasvatettuja.
Metsämessuilla Helsingissä viikko sitten Joulupuuseuran järjestämän yleisökyselyn vastausten perusteella edelleen noin puolet suomalaisista saa joulupuunsa omalta maaltaan, tällä kertaa prosenttiluku oli 46 %, vastauksia oli yli 600 kpl. 14 % vastanneista saa kuusen lahjaksi, 36 % ostaa kuusen ns. torimyyntipaikalta ja vain 4 % suunnittelee kuusen hankintaa jostain myymälästä. Suomalaisen perheen jouluperinteeseen kuuluu kuusen tuominen sisälle juuri ennen joulua, ehkä vasta aattopäivänä. Niinpä puolet vastanneista ilmoitti hankkivansa kuusen 1-3 pv ennen joulua, vain 6 % hankkii kuusen yli viikkoa ennen joulua. Kuusenmyyjät ovat kyllä myyntipaikoillaan jo viikon pari ennen joulua ja aina ensimmäisillä ostajilla on eniten valinnanvaraa. Kysyimme myös joulupuiden lukumäärää, 76 % vastanneista hankkii vain yhden joulukuusen, 12.5 % ei aio hankkia kuusta ollenkaan ja noin joka kymmenes hankkii useamman kuusen.
Joulupuumetsiä ympäri Suomen
Katajiston mukaan joulukuusia kasvatetaan eri puolilla maatamme.
– Suurin osa joulupuumetsistä on Etelä-Suomen suurten kaupunkien lähietäisyydellä. Kuusien kasvattaminen varta vasten joulukuusiksi on kuitenkin merkittävä työllistäjä ja tulonlähde monilla suomalaisilla perhemetsälöillä. Joulukuusia on tällä hetkellä kasvamassa jo yli tuhannella hehtaarilla.
Tänä jouluna markkinoille saadaan arviolta noin 300 000 viljeltyä kotimaista joulukuusta. Kuusien kasvatuksen ollessa osa suunnitelmallista metsätalousyrittämistä kuuset myös päätyvät myyntipaikoille; satoi sitten lunta tai räntää ja oli pakkasta tai ei.
Alkuvuodesta 2007 Joulupuuseura julkaisi uuden joulupuiden kasvatusta käsittelevän opaskirjan. Kirjan kirjoittajina ovat olleet maamme eturivin ammattilaiset. Puun kasvu pikkutaimesta joulukuuseksi kestää 8-12 vuotta, mutta jo ennen joulupuumetsän perustamista pitäisi osata suunnitella ennakkoon kaikki myyntiin ja markkinointiin asti. Kaikkea tästä paljon käsityötä vaativasta yritysmuodosta ei opi kirjasta lukemalla; Joulupuuseura järjestääkin jäsenistölle vuosittain opintoretkiä ja jäsenlehti on keskeinen tiedon jakamisen väline. Joulukuusien käytön edistämiseksi on mm. julkaistu joulukuusen hoito-ohjeet seuran omilla internet-sivuilla.