Kasvikset ovat tutkitusti mitä terveellisintä syötävää, sillä runsas kasvisten käyttö vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aikuisiän diabetekseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Arvioiden mukaan jopa kolmannes syöpätapauksista voitaisiin välttää syömällä enemmän kasviksia. Lisäksi kasvikset auttavat painonhallinnassa, koska ne täyttävät vatsaa syrjäyttäen epäterveellisempiä ruokia.
Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan minkään yksittäisen kasviksen olevan toista parempi. Terveyden kannalta edullisinta onkin syödä monipuolisesti eri kasviksia. Ruoka on pilleripurkkia parempi ravintoaineiden lähde, sillä yksittäisinä lisinä aineet eivät välttämättä saa aikaan samoja hyötyvaikutuksia kuin ruuasta saatuina.
Yhdistys esittelee internet-sivuillaan laajojen tieteellisten tutkimusten tuloksia kasvisten merkityksestä ihmisen terveyteen. Osa tutkimusaineistosta on kerätty vuosikymmenten aikana ja niissä on selvitetty jopa satojentuhansien ihmisten sairastavuuden ja kasvisten kulutuksen välisiä yhteyksiä.
Monen moista mekanismia terveysvaikutusten takana
Kasviksista saadaan muun muassa C-vitamiinia, beeta-karoteenia ja flavonoideja, jotka näyttävät vähentävän solujen hapettumisvaurioita. Nykykäsityksen mukaan solujen hapettumisvauriot liittyvät muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja syöpätautien syntyyn.
Kasvisten sisältämällä ravintokuiduilla on puolestaan edullinen vaikutus elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Pektiini ja muut geeliä muodostavat yhdisteet lisäävät sappihappojen erittymistä ulosteeseen ja alentavat veren seerumin kolesterolipitoisuutta. Ligniini estää sekä ravintoperäisen että sappinesteen sisältämän kolesterolin imeytymistä elimistöön.
Liukoinen kuitu hidastaa myös energiaravintoaineiden imeytymistä ja pilkkoutumista, sillä suolen sisällön massa hidastaa ruuan kulkua ja sekoittumista. Tämä tasaa verensokeripitoisuutta ja vähentää insuliinin eritystä. Pienentynyt insuliinipitoisuus vähentää rasvojen varastointia.
Useimmilla kasviksilla, hedelmillä ja täysjyväviljoilla on matala glykeeminen indeksi eli niiden sisältämä hiilihydraatti imeytyy hitaasti. Ruoka, jonka glykeeminen kuorma on pieni, vähentää veren insuliinipitoisuutta, pidentää kylläisyydentunnetta ja helpottaa laihtumista.
Kasvisten ja hedelmien sisältämän kaliumin on puolestaan havaittu alentavan verenpainetta, sillä se toimii verenpainetta nostavan natriumin vastavaikuttajana. Kalium vähentää verenpainehormonien toimintaa, ja lisää natriumin eritystä virtsaan.
Kasviksissa yli 500 syöpää ehkäisevää ainesosaa
Kasvisten sisältämistä ravintoaineista ja fytokemikaaleista yli viidelläsadalla on havaittu olevan joitakin syöpätauteja ehkäiseviä ominaisuuksia. Tuontihedelmissä ja -vihanneksissa, voi olla jäämiä Suomessa kielletyistä torjunta-aineista, joista osa voi lisätä myös syövän vaaraa.
Runsaan kasvisten ja hedelmien käytön on todettu vähentävän riskiä sairastua ruuansulatuskanavan alkuosan-, rinta-, keuhko- ja virtsarakon syöpään. Kypsennys ei heikennä merkittävästi kasvisten mahdollista suojavaikutusta.
On melko vahvaa näyttöä, että suuri veren seerumin C-vitamiinipitoisuus liittyy pienentyneeseen mahasyövän riskiin. Tomaatissa olevan karotenoideihin kuuluvan lykopeenin saanti näyttää vähentävän niiden miesten eturauhassyövän riskiä, joilla on perinnöllinen alttius sairauteen.
On myös viitteitä, että kasvisten ja hedelmien sisältämät bioaktiiviset yhdisteet suojaisivat rintasyövältä muita enemmän niitä, jolla on perinnöllinen alttius rintasyöpään.
Toisin kuin aiemmin on ajateltu, viimeaikaisten tutkimusten perusteella vaikuttaa, ettei kasvisten käytöllä ole suojavaikutusta paksu- ja peräsuolensyöpää vastaan. Kasvisten ja hedelmien syönti voi kuitenkin estää pienten kasvainten suurenemista sekä hyvälaatuisten kasvainten muuntumista syöpäkasvaimiksi. (Finfood)