Herukan satokausi on pääsemässä vauhtiin. Pieniä määriä puna- ja mustaherukkaa on jo ollut myynnissä kauppatoreilla maan eteläosissa heinäkuun loppupuolella. Herukan pääsatokausi alkaa heinä-elokuun vaihteessa ja satoa korjataan aina syyskuun alkuun asti.

Herukkasadosta odotetaan tänä vuonna keskinkertaista. Oikukkaan talven säät sekä kevään kylmät jaksot ovat verottaneet satomäärää. Talven jäljiltä pensaissa on ollut paljon kuivuneita versoja. Vaurioita on ollut erityisesti mustaherukalla, paikoin myös puna- ja valkoherukalla. Puna- ja valkoherukan kukinta oli hyvä, mutta jonkin verran raakileiden varisemista on kuitenkin tapahtunut. Kaikkien herukoiden marjat ovat kuitenkin hyötyneet sateista ja kehittyvät marjat ovatkin nyt kookkaita.

Puna- ja valkoherukkaa saataneen yhteensä noin 1,2 miljoonaa kiloa, mustaherukkaa lähes 2 miljoonaa kiloa. Mustaherukka onkin eniten viljelty herukkalajimme. Sitä kasvatetaan 2 010 hehtaarin pinta-alalla. Punaherukkaa viljellään 214 hehtaarin ja valkoherukkaa 117 hehtaarin alalla. Herukan pääviljelyalueita ovat Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Herukka säilötään kotitalouksissa

Suurin osa herukkasadosta säilötään ja pakastetaan yksityisissä kotitalouksissa.Suomalaiset osaavat arvostaa C-vitamiinipitoista mustaherukkaa, joka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossamme. Herukoita käytetään erilaisiin mehuihin ja hilloihin sekä maustamaan jogurtteja, myslejä ja puuroja. Perinteinen mustaherukkamehu on pitänyt pintansa flunssakauden ykkösjuomana.

Kirpakan makuiset herukat maistuvat monille myös tuoreeltaan. Ne, jotka pitävät herukkaa liian voimakkaana sellaisenaan syötäväksi, voivat valmistaa loppukesän herkutteluhetkiin herukka-vadelmanektaria, kookoskuorrutettuja punaherukoita tai marjapiirakkaa.

Jaa artikkeli