Kulosaaressa, Eugen Schaumanin puistossa sijaitseva metsäpuutarha on luotu yksityisin varoin, ainoana puistona Helsingissä. Puiston ideoineen Martti Caloniuksen perustama Botanica Calonia –säätiö on kerännyt varoja ja rakennuttanut puistoa jo lähes vuosikymmenen ajan, tavoitteena saada puisto valmiiksi tämän vuoden toukokuussa. Vuosi 2007 on Kulosaaren huvilakaupungin – nykyään Helsingin kaupunginosan – 100-vuotisjuhla, joten päivämäärä oli tärkeä.

Toden totta – metsäpuutarha on valmis, vaikkakin koko ajan kehittyvä, kuten puutarhan kuuluu ollakin. Lahjoitusvaroin hankitut penkit ovat paikoillaan ja arovuokot sekä atsaleat kukkivat. Pitkä puro on juuri valmistunut ja odottaa kasvillisuuden asettumista reunoilleen.

Eugen Schaumanin puiston kulmalla olevasta opastaulusta selviää, että metsäpuutarha on fennobalttinen. Kasvillisuudeksi on valittu niin Suomen kuin Baltiankin lajeja, ja yhteistyötä on sekä Tarton että Tallinnan kasvitieteellisten puutarhojen kanssa. Tartosta on saatu lahjoituksena pensaita ja kynäjalavia, Tallinnasta puolestaan metsäpuutarhaan sopivien virolaiskasvien lista.

Metsäpuutarha on hurmaava paikka jo nyt, ja paranee vain vanhetessaan. Puistoa ylläpidetään muutoin yksityisesti, mutta Helsingin kaupunki on luvannut hoitaa puut.

Jaa artikkeli