Paju on helppo lisätä pistokkaasta. Aarno Kasvin antama sveitsinpajunoksa kasvattaa juuria maljakossa.

Sveitsinpaju herättää ihastusta lukemattomilla, valkoisilla pajunkissoilla. Ne kasvavat tiuhassa pitkin versoja, pulleina kuin pienet tyytyväiset kissanpojat. Aarno toi puutarhamessuille pari oksaa, neuvoi laittamaan ne veteen maljakkoon ja odottamaan pari viikkoa.

Oksat kannattaa leikata noin kymmenen sentin pätkiin ja karsia alimmat kissat ja lehtisilmut pois, etteivät ne mätänisi vedessä. Kun juuria on kasvanut muutaman sentin, voi pistokkaat istuttaa multaan.

Pajun monet, koristeelliset lajikkeet kaunistavat pihan kosteita kohtia, kuten ojan vartta. Tonttiani halkovat ojat ristiin rastiin, joiden varsille aion istuttaa koristepajujen lisäksi esikoita ja narsisseja. Ne leviävät itsestään ja sopivat luonnonmukaiseen puutarhaan.

Englannissa asuessani näin narsisseja kasvamassa lähes villeinä ojien ja teiden varsilla sekä nurmikolla puiden alla, jolloin puun alusta jätetään leikkaamatta siihen asti, kun narsissien lehdet ovat lakastuneet. Narsissit ovat kauneimmillaan silloin, kun ne saavat vapaasti levitä ja ne sopivat mainiosti pihan villimpään paikkaan. Siistit kukkapenkit ovat muita kukkia varten.

Jaa artikkeli